You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Nieuwbouw woontorens Grotius I en II, Den Haag

Project data

Locatie: Den Haag, Nederland

In Den Haag, op een superbinnenstedelijke locatie, wordt volop gewerkt aan een hoogwaardig bouwproject. Als onderdeel van een complete make-over van het gebied tussen de Utrechtsebaan en het Centraal Station, worden er twee prachtige woontorens gerealiseerd: Grotius I en Grotius II. Met een hoogte van 120 en 100 meter zijn de woontorens niet alleen een belangrijke eyecatcher bij de stadsentree, maar leveren ze een zichtbare bijdrage aan de Haagse skyline.

De twee woontorens -naar ontwerp van Winy Maas van architectenbureau MVRDV- worden ontwikkeld in opdracht van Provast en gebouwd door bouwcombinatie J.P. van Eesteren / BESIX NL. De bouwcombinatie schakelde PERI in voor de paneelbekisting, het klimsysteem en de bijbehorende engineering op dit project.

Kenmerkend voor de gebouwen is de spectaculaire kroon bovenaan elke toren. Richting de top springen sommige delen in. De gebouwen lijken als het ware ‘af te brokkelen’. Hierdoor ontstaan prachtige daktuinen met zicht over de stad en de zee. 

Om op elk moment de bouwveiligheid te borgen -conform de nieuwe landelijke richtlijn- wordt er gebruik gemaakt van het RCS Klimsysteem van PERI met geïntegreerd windscherm. Het klimsysteem is hydraulisch aangedreven en heeft een geïntegreerd windscherm. Als er een verdieping is afgrond, schuiven de hydraulische cilinders van het RCS klimsysteem uit zodat de stalen profielen naar boven kunnen klimmen. De klimunit verplaatst zich zo telkens drie meter omhoog, zonder dat daar een kraan aan te pas hoeft te komen. Vooral de kroon zorgt hierbij voor een uitdaging. Maar een goed doordacht plan, geëngineerd door het vakkundige team van PERI in nauwe samenwerking met de mensen van bouwcombinatie J.P. van Eesteren / BESIX NL zorgt ervoor dat de veiligheid te allen tijde gewaarborgd blijft.

Voor de in het werk te storten binnenwanden is er gebruik gemaakt van MAXIMO Paneelbekisting en voor de buitenwanden is de maatwerk paneelbekisting van het PERI VARIO systeem toegepast.

Vereisten

Vanuit de gemeente Den Haag staat veiligheid tijdens de bouw voorop. Zowel voor de mensen die aan het project werken alsmede van de mensen in het gebied rondom de bouw. Er mag daarom beslist niks vallen en mensen moesten veilig staan, ook op grote hoogte en rekening houdend met de windbelasting op de bouwlocatie. De aannemer wil een bekistingssysteem dat zelfklimmend is, om de bouwkraan te ontlasten. Daarbij is het belangrijk dat het systeem zelf weinig handelingen vergt en er zoveel mogelijk elementen in een korte doorlooptijd doorgezet kunnen worden.

Klantgegevens

Bouwondernemingen J.P. van Eesteren en BESIX NL werken sinds eind 2016 in opdracht van Provast aan de ontwikkeling van project Grotius. Gezien de omvang en complexiteit hebben zij de krachten gebundeld. De bouwcombinatie maakt gebruik van de bekistingssystemen, het klimsysteem en de kennis en expertise van PERI op het gebied van engineering.

Voordelen voor de klant

Toegepast klimsysteem zorgt voor vlotte doorlooptijd en optimale veiligheid.

 • Optimale samenwerking tussen PERI en bouwcombinatie
 • Engineering in nauw onderling overleg
 • Klimsysteem voor vlotte doorlooptijd en ontlasting van kranen
 • Fijner en veiliger werken dankzij geïntegreerd windscherm
 • Geen valrisico voor mens of bouwmateriaal
 • Internationale kennis van hoogbouwtorens bij PERI
 • Laagdrempelig contact: korte lijnen, één aanspreekpunt, snel schakelen
 • Werkbaar en handelbaar qua systeemmaatvoering (t.b.v. handling transport + bouwplaats)
 • Totaaloplossing vanuit PERI: materialen, engineering én projectcoördinatie
 • Wereldbedrijf met lokale laagdrempeligheid
Foto: Julian van den Nieuwendijk, uitvoerder ruwbouw torens bij bouwcombinatie J.P. van Eesteren / BESIX NL
Julian van den Nieuwendijk
Uitvoerder ruwbouw torens bij bouwcombinatie J.P. van Eesteren / BESIX NL

“Bouwcombinatie J.P. van Eesteren / BESIX NL is, in opdracht van Provast, verantwoordelijk voor de realisatie van de twee woontorens in het centrum van Den Haag. Als bouwteampartner hebben wij het esthetische ontwerp van de architect goed doorgrond en daar onze bouwmethode op afgestemd. Hierbij hebben wij gekozen voor de producten en bijbehorende engineering van PERI, één van de grootste bekistingsleveranciers van Nederland. Niet alleen vanwege eerdere succesvolle samenwerking, maar ook vanwege de PERI producten, zoals de MAXIMO en VARIO Paneelbekistingssystemen en het RCS klimsysteem. Het klimsysteem met geïntegreerd windscherm zien we in Nederland niet elke dag. Maar het zorgt ervoor dat we -in elke fase van de bouw- veilig, prettig én verantwoord kunnen werken volgens de nieuwe landelijke richtlijn bouw- en sloopveiligheid. Het klimsysteem is echt onderscheidend in dit project: onze bouwplaats wordt als het ware met de bouw van de torens mee omhoog genomen. Vanaf de eerste verdieping trekken we met een systeembekisting het betonwerk naar boven. Elke zes (Grotius II) of zeven dagen (Grotius I) wordt het betonskelet van een volledige verdieping afgerond en de bekisting middels het hydraulisch klimsysteem omhooggetrokken. Bij de kroon van de gebouwen heeft PERI meegedacht en een slimme oplossing in de klimplatforms bedacht zodat te allen tijde de veiligheid gewaarborgd wordt. We weten wat we aan PERI hebben, op het gebied van expertise, betrouwbaarheid, kwaliteit en kosten. Wij weten hoe we het willen maken en hebben een bepaald systeem in ons hoofd, PERI is de expert als het aankomt op het gebied van bekistingstoepassingen en klimvlonders en hoe ze die projectspecifiek aan kunnen passen. PERI heeft enorm veel ervaring in hoogbouwprojecten en schakelt zo nodig hun eigen internationale expertise op. Die begeleiding en het daadkrachtig handelen van PERI is prettig. We gebruiken elkaars kennis en expertise om een bouwproject naar een hoger plan te tillen, zoals hier bij de bouw van die prachtige Grotius torens.”

PERI oplossing

Bij de bouw van de twee woontorens in het centrum van Den Haag, waarbij het ontwerp van de kroon op de torens voor de nodige uitdaging zorgt, biedt het PERI RCS klimsysteem de oplossing. Door samen op te trekken in de werkvoorbereiding, de engineering en de uitvoering én dankzij het optimaal inzetten van de juiste materialen, zetten PERI en bouwcombinatie J.P. van Eesteren/BESIX NL een prachtig resultaat neer.

 • 136 m1 RCS Klimsysteem met geintegreerd windscherm
 • 1100 m2 MAXIMO Paneelbekisting voor de binnenwanden
 • 1400 m2 VARIO Paneelbekisting maatwerk voor de buitenwanden
 • PERI UP materiaal voor side protection van de klimvlonders