You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

The Pulse: multifunctioneel gebouw op de Amsterdamse Zuidas

Project data

Locatie: Amsterdam, Nederland

Stap voor stap is de gemeente Amsterdam bezig om de Zuidas te transformeren van zakendistrict naar een groen woon- en werkgebied. Met de realisatie van het multifunctionele nieuwbouwcomplex The Pulse, wordt deze lijn verder doorgetrokken. Het gebouw combineert wonen, werken en ontspanning (horeca, retail, bioscoop) en is daarmee een mooie aanwinst voor de Zuidas, de Amsterdamse stadwijk die steeds levendiger wordt.

Gemeente Amsterdam stelt hoge eisen aan kwaliteit, circulariteit, duurzaamheid en stadsnatuur. The Pulse is na oplevering een volledig zelfvoorzienend en energieneutraal gebouw. Dit toekomstbestendige gebouw krijgt na oplevering een BREAAM Outstanding-certificaat en streeft naar een WELL PLATINUM-certificering.

Alles valt of staat met de juiste bouwtechniek, zeker bij een grootschalig en complex project zoals The Pulse. Vanwege de internationale ervaring bij hoogbouw en torens, deed RED daarom een beroep op de expertise van PERI voor zowel de systemen als de engineering en de statische berekeningen. De onderdelen van de standaard PERI systemen zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor projectspecifiek maatwerk.

Bij de bouw van The Pulse is er uiteraard gestart bij de fundering en de kelder. Onder het lagere tussendeel is een tweelaags kelder voorzien, onder de torens een eenlaags kelder. Daarna is, om de bouwtijd te verkorten, gelijktijdig gestart met de bouw van zowel de kantoortoren (91,8 m) als de woontoren (81 m) en het aansluitende middendeel (34,2 m). Door het toepassen van het hydraulische PERI RCS-C klimsysteem voor de kern van de kantoortoren en de SKYDECK vloerbekisting, die toegepast is in het gehele project, wordt er efficiënt gewerkt en zo een optimale bouwsnelheid bereikt.

De kantoortoren (36.000 m2) is compleet in het werk gestort en de kern hangt volwaardig in de RCS-C klimkist van PERI. RED heeft het Cobiax vloersysteem geïntegreerd in de vloeren van de kantoren. Deze gewichtbesparende vloeren kunnen prima gecombineerd worden met het SKYDECK bekistingssysteem van PERI. SKYDECK is een licht en flexibel vloerbekistingssysteem, wat het bekisten en hergebruiken eenvoudig maakt.

Bij de woontoren, waar 200 appartementen worden gerealiseerd, zijn de wanden en de vloeren deels in het werk gestort met behulp van PERI MAXIMO en SKYDECK. Verder heeft RED daar gebruik gemaakt van prefab breedplaat en kanaalplaat.

Bij het middendeel, waar een parkeergarage, horeca, retail en 9 bioscoopzalen te vinden zijn, zijn de wanden in het werk gestort en is er verder gebruik gemaakt van prefab breedplaat en kanaalplaat voor de vloeren. Bij de bouw van de bioscoopzalen is de MAXIMO paneelbekisting van PERI toegepast. We hebben hier te maken met diverse wandhoogtes. De maximale storthoogte bedroeg circa 10 m. Overigens is het MAXIMO wandbekistingssysteem door de hele ruwbouw heen toegepast. Verder zijn er MULTIPROP/PEP-Ergo stempels voor de dekondersteuning ingezet bij het realiseren van alle vloeren van kelder tot dak.

Voor het borgen van de veiligheid tijdens het werken op grote hoogte is er het RCS-LPS veiligheidsscherm toegepast. Dit telescopisch scherm van PERI is makkelijk in- en uit te schuiven en kan eenvoudig (her)gebruikt worden, zonder veel te hoeven (de)monteren. Het veiligheidsscherm kan daardoor vrij eenvoudig op een vrachtwagen getransporteerd worden naar een volgend project. Het is de eerste keer dat dit type scherm in Nederland, of zelfs in de Benelux is gebruikt.

Vereisten

Tijd en geld zijn bij elk project belangrijke factoren, maar in het bijzonder bij hoogbouw staat veilig werken voorop. Met de systemen van PERI kan er slim, snel en efficiënt gewerkt worden en wordt de veiligheid geborgd. Voor RED was het daarnaast belangrijk dat ze konden rekening op capaciteit in engineering bij PERI en dat er prettig samengewerkt kon worden.

Klantgegevens

In opdracht van gemeente Amsterdam realiseren VORM Ontwikkeling en VORM Bouw, in samenwerking met EDGE een multifunctioneel gebouw op de Zuidas in Amsterdam. The Pulse bestaat uit een kantoortoren, een woontoren en diverse openbare voorzieningen in het aansluitende middeldeel. Multidisciplinair bedrijf RED Bouw is bij dit project verantwoordelijk voor het gehele ruwbouwproces en schakelde daarbij de expertise en het materieel van PERI in. Tijdens de voorbereiding en 3D-presentatie richting VORM is de juiste bouwmethodiek bepaald en heeft PERI niet alleen een groot deel van de systemen geleverd maar ook geëngineerd en berekend.

Voordelen voor de klant

PERI is al jaren een betrouwbare partner van RED.

- Vroeg in het traject mogelijkheden verkennen qua materieel
- Aanvullend op eigen materieeldienst
- Bekend met het PERI systeem
- Veel variatie aan te brengen met standaardonderdelen van PERI
- Snel, slim en efficient bouwen
- Kraanonafhankelijk en steigerloos werken
- Sterk in samenwerken, ook op het gebied van engineering
- Oplossingsgericht en projectspecifiek maatwerk
- Goede kennis op het gebied van klimsystemen en gevelschermen

Otto Janssen - Chief Operating Officer bij RED
Otto Janssen
Chief Operating Officer bij RED

“Een aantal jaar geleden heeft RED ervoor gekozen om met materiaal van PERI te gaan werken. Dat betekent dat ons eigen bestand tegenwoordig voornamelijk uit materiaal van PERI bestaat en onze mensen gewend zijn hiermee te werken. Daarom is het interessant om bij grote projecten hetzelfde systeem toe te passen. Daarnaast heeft PERI de afgelopen jaren bewezen niet alleen een goede leverancier maar ook een betrouwbare partner van RED te zijn.

Bij project The Pulse in Amsterdam hebben we dan ook meteen in het begin van het traject contact gezocht om de mogelijkheden te verkennen bij dit project qua materieel. Het is een behoorlijk groot en complex project, waar het complete arsenaal aan materiaal wordt toegepast. Deels vanuit onze eigen materieeldienst en de rest gehuurd bij PERI. Onze mensen weten wat er mogelijk is met de systemen van PERI en ook dat het in vele variaties kan worden ingezet. Het klimsysteem hebben we heel projectspecifiek samen geëngineerd, waarbij we PERI materialen hebben gecombineerd met ander materiaal. Het is fijn dat dat allemaal in goed overleg kan.

Wat betreft de uitdagingen: bouwen op een beperkt oppervlak in een druk bebouwde omgeving met hoge verkeersintensiteit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is dan ook zaak bij grote en binnenstedelijke projecten zoals The Pulse dat we snel, efficiënt en veilig kunnen werken. Daar zijn de PERI systemen uitermate geschikt voor. Zo zorgt het hydraulische klimsysteem ervoor dat we kraanonafhankelijk en steigerloos omhoog kunnen bouwen. Het toegepaste veiligheidsscherm, dat drie volledige verdieping afschermt, zorgt dat er veilig gewerkt kan worden.

In Nederland kennen we een hoge standaard op het gebied van veiligheid en project The Pulse laat dat mooi zien. Het was dan ook een eer om twintig mensen van PERI wereldwijd te mogen ontvangen en rond te leiden bij The Pulse, om te laten zien hoe wij in Nederland werken, waarbij uiteraard het gevelscherm en klimsysteem van PERI centraal stonden. Een mooi initiatief van de eindverantwoordelijke van de hoogbouwafdeling van PERI, die dit initieerde op de BAUMA, om met diverse mensen van alle continenten van de wereld te brainstormen over de toekomst en de aanpak van hoogbouwprojecten. Erg leuk dat dit bij The Pulse heeft mogen plaatsvinden.”

PERI oplossing

Bij dit grootschalige project, met een totale vloeroppervlakte van circa 60.000 m2 en waar maar liefst 32.000 kuub beton wordt gestort, zijn flinke hoeveelheden PERI systemen ingezet. Zo is er ruim 2400 m2 SKYDECK vloerbekisting toegepast en had het RCS-LPS veiligheidsscherm een omtrek van 150 strekkende meter en een hoogte van 12 meter, waardoor er tegelijkertijd 3 verdiepingen volledig in de schermen zit zodat daar volledig veilig gewerkt kan worden. Het grote voordeel daarvan is dat de gevelbouwer er redelijk strak achteraan kan komen, wat weer belangrijk is voor het behalen van de planning.

De inzet van de toegepaste MAXIMO bekisting voor het storten van alle betonwanden, bedroeg circa 900 m2.

Bij een hoogbouwproject is vooral de juiste bouwmethodiek bepalend voor het succesvol verlopen van het gehele traject. Dat betekent bij hoogbouw dat je vaak een kern vooruit en kraanonafhankelijk en steigerloos wilt werken. Het hydraulische RCS-C klimsysteem van PERI maakt dat mogelijk. Daarom is daar voor gekozen bij de kern van de kantoortoren.