You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

09
nov.
09
nov.

Gedurfde betonconstructie volledig gebouwd met DUO bekisting

9 nov. 2018


Concrete House, Sussex, Verenigd Koninkrijk

Het afgelopen jaar ontstond langzaam een bijzondere betonconstructie in een conventionele woonomgeving in East Sussex. De gelijkvloerse structuur is het eerste, zelfgebouwde project dat eigenaar Adrian Corrigall ooit heeft gebouwd. Tegelijkertijd is het ook PERI’s eerste woningbouwproject met DUO in het Verenigd Koninkrijk. Door de PERI engineers moest een balans gevonden worden tussen het voldoen aan de architectonisch eisen en de grenzen van het DUO systeem.

In vele opzichten breekt het project met de traditionele bouwmethoden. Zo was de keuze van de bekisting bijvoorbeeld, een uitdaging voor de bouwmethodiek. Bij dit project werd de volledig ter plaatse gestorte betonstructuur gevormd met behulp van DUO, een technopolymeren kunststof bekistingssysteem, in plaats van een complete uitvoering in traditionele houten of zware stalen bekisting. Het Concrete House is echter geen eenvoudige constructie, maar beschikt over verschillende vloerhoogtes en onregelmatige hoeken. Bij dit project overtuigde DUO en bewees dat het tot meer in staat is.

De uitvoering in detail

Vanaf het begin was er het idee om DUO panelen te gebruiken voor de horizontale én verticale toepassingen - om zo de vloeren, kolommen en wanden te maken. Voor de bouw van de totale woning werden in totaal 355 bekistingspanelen gemonteerd, waarbij elk paneel 30 tot 35 keer hergebruikt werd. Alle wanden werden voltooid in 29 betonstortingen, met storthoogtes variërend van 2,3 m tot 3,8 m.

PERI PEP Alpha stempels ondersteunden 345 m² aan betonvloeren, die in 5 storts gebetonneerd werden. Met het DUO systeem maak je eenvoudige structuren, ideaal voor het storts van de 0,30 m en 1,40 m hoge vloerverspringingen en opstaande wanden. Voor de uitvoering hiervan waren geen gedetailleerde tekeningen nodig.

DUO lichtgewicht bekisting bewees de juiste oplossing te zijn

De lichtgewicht panelen - het grootste paneel weegt niet meer dan 25 kilo - waren ideaal voor het project vanwege de locatie en de beperkte ruimte op de bouwplaats. Het bouwteam kon de panelen met de hand tillen en verplaatsen, een kraan was niet nodig. Het gebruik van DUO had bovendien ook buiten de werf logistieke voordelen. Door het lage gewicht van de panelen waren slechts 3 transportvrachten nodig om het materiaal van PERI naar de bouwplaats te vervoeren. Daardoor verminderde het verkeer van en naar de bouwplaats, wat enerzijds de transportkosten drastisch verminderde en anderzijds het op- en afladen van de vrachtwagen vereenvoudigde.

Bovendien sloot de lichtgewicht bekisting aan bij de visie van de bouwheer om het afval op de bouw te verminderen. Alle grondstoffen die voor DUO gebruikt worden, zijn 100% recyclebaar en kunnen hergebruikt worden voor het produceren van nieuwe panelen. Dat maakt dit bekistingssysteem tot een duurzaam alternatief voor traditionele bekisting.

Design van het gebouw verruimt de mogelijkheden

Als u zich de standaard geometrie van een huis voorstelt, is de vorm van het Concrete House niet echt één die standaard bij u opkomt. De structuur verlegt letterlijk de grenzen van een 'eenvoudig vierkant', omdat het bestaat uit onregelmatige hoeken en verschillende vloerhoogtes. Dit was een nieuwe toepassing voor DUO, omdat het systeem over het algemeen in loodrechte lijnen is geconfigureerd om regelmatige vormen te maken. Het technische team van PERI moest de balans bewaken tussen het bereiken van de ontwerpeisen van de architect en de mogelijkheden van het DUO systeem.

PERI oplossing tezamen met Resilia beton

Om het beton zonder extra trilbewerking gelijkmatig in de complexe bekistingsvormen te kunnen verdelen, werd de vezelversterkte, zelfverdichtende betonmix Resilia gebruikt. Door zijn hoge vloeibaarheid oefent Resilia een hogere betondruk uit dan gebruikelijk beton. De DUO bekisting is bestand tegen een maximale betondruk van 50 kN/m². Om dit maximum niet te overschrijden, moest het beton zeer gecontroleerd gestort worden, zeker omdat het hier om een speciaal voor dit project geproduceerd mengsel ging, dat nog nooit eerder met deze bekisting en deze bekistingsplaat gebruikt werd.

Vertragingen in het stortproces kunnen het betonresultaat beïnvloeden. Door regelmatige betonleveringen kon bij dit project het risico tot een minimum beperkt worden. Aangevuld met het feit dat de voor elke betonstort geleverde betonhoeveelheid exact op het aantal ter plaatse gemonteerde DUO panelen afgestemd werd. Over het algemeen werkten de gebruikte betonmix en de bekisting goed samen om het gewenste, unieke resultaat te bereiken.

 

Contact PERI gmbh

Martina Pankoke

Tél. +49(0)7309.950-1191

martina.pankoke@peri.de

Contact
Afdeling Marketing
+31 (73) 5479100
e-mail