You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

16
jan.
16
jan.

PERI DUO wint BAKA Prijs voor Productinnovatie 2019

16 jan. 2019


Press release set

16 jan. 2019
München
  • Press release (nl)
  • 8.956 Tekens (zonder spaties)
  • 5 Pers afbeeldingen
  • 36.0 MB
Download persbericht set

Voortreffelijke bekistingsoplossing voor herontwikkelingsprojecten van bestaande gebouwen, München

Bekistings- en steigerproducent PERI uit Weißenhorn heeft de BAKA-prijs voor productinnovatie 2019 gewonnen. Gunther Adler, staatssecretaris van het federale ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor bouw en interne zaken overreikte, samen met Dr. Ing. Reinhard Pfeiffer van de Münchener beurs en BAKA-voorzitter Ulrich Zink de prijs op 14 januari op de „BAU“ 2019 in München, in aanwezigheid van ongeveer 800 gasten. Deze speciale prijs werd namens PERI in ontvangst genomen door Bernhard Überle, Hoofd PERI Sales Director Duitsland, en PERI Sales manager Helmut Sterflinger.

Voor de negende keer schreven de federale vereniging van Altbauernung e.V. (BAKA) en de Münchener beurs deze internationale wedstrijd „Praxis Altbau – prijs voor productinnovatie“ onder auspiciën van het ministerie van Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid (BMU) uit.

Veelzijdig systeem

De prijs werd uitgereikt voor de PERI DUO, een universeel toepasbare composiet-bekisting in een lichtgewicht constructie. Het materiaal- en productieconcept komt overeen met het cradle-to-cradle principe. DUO is ontworpen als een systeem om funderingen, wanden, vloeren, balken en kolommen te bekisten. Door het constructieve ontwerp werd niet alleen het aantal basisonderdelen sterk verminderd, maar ook de hoeveelheid aan verbindingsonderdelen en koppelingen.

Geen kraan nodig

Geen enkel onderdeel weegt meer dan 25 kilo. PERI DUO heeft daarom geen kraan of ander mechanisch transport en montagehulp nodig tijdens de bouw. Door zijn lage gewicht, zijn eenvoudige montagetechnologie – zonder gebruik van hamers – en de bijna intuïtieve bediening kan het bekistingssysteem ook door minder ervaren bouwteams snel, stil en veilig opgebouwd en bediend worden.

Gebruik van DUO bij herontwikkelingsprojecten van bestaande gebouwen

De diverse gebieden in bestaande herontwikkeling van gebouwen variëren van braakliggende terreinen in binnensteden en het behoud van historische monumenten, tot de renovatie van verkeersinfrastructurele gebouwen tijdens lopende bouwwerkzaamheden. De consequenties voor de bouwuitvoering zijn net zo gevarieerd als dat ze uitdagend zijn. Kortom, het is van belang om de aard van het bestaande gebouw in zijn omgeving te onderzoeken en vervolgens geschikte arbeidsmiddelen aan te bieden voor het betreffende project. In bestaande gebouwen moet er bovendien meestal in zeer besloten ruimtes gewerkt worden. Om ook in krappe omstandigheden en zonder kraan snel te kunnen werken, moet het gebruikte materiaal licht van gewicht zijn en bij voorkeur met de hand kunnen worden verplaatst.

Voordelen bij de toepassing als universele en handbekisting

Waar anders vier verschillende bekistingssystemen nodig zijn voor funderingen, wanden, plafonds en kolommen, kan PERI DUO composietbekisting dit doen met slechts één systeem. Daardoor wordt een snelle afschrijving al bereikt na een korte gebruiksperiode.

Eenvoudig systeem

Het systeem is snel en gemakkelijk te begrijpen, de opleidingskosten zijn minimaal. Zelfs minder ervaren teams op de bouwplaats kunnen een hoog niveau van werkprestaties en kwaliteit bereiken dankzij de bijna vanzelfsprekende montage- en gebruikslogica. Tegelijkertijd is PERI DUO een echte lichte én handbekisting in termen van gewicht en paneelafmetingen. Voor bouwplaatsen met zeer beperkte verplaatsingsruimte, biedt de mogelijkheid om zonder kraan of andere hef- of transporthulp te kunnen bekisten en storten, grote tijds- en productiviteitsvoordelen.

Geen extra gereedschap nodig

Verdere voordelen komen voort uit het constant hoge percentage van identieke onderdelen in alle vormen van bekistingsgebruik en uit de compleet andere montagetechnologie. De koppelingen en systeemverbindingen worden, zonder inspanning,  bevestigd door inhangen, inklikken, draaien of schroeven – grotendeels zonder extra vastslaan met de hamer. De daardoor verminderde geluidhinder is evenzeer een voordeel voor bouwlocaties in woon- of stedelijke gebieden als voor renovatiewerkzaamheden in bestaande gebouwen.

Gemakkelijk schoon te maken

Zelfs als het gaat om reiniging, onderhoud of reparatie, bereikt de PERI DUO composietbekisting een hoge mate economische efficiëntie. Oppervlakken gemaakt van vezelcomposietmaterialen zijn gemakkelijk schoon te maken en een wisseling van de bekistingsplaat leidt niet tot stilstand van het systeem, maar kan in een paar minuten ter plekke met een draadloze schroevendraaier worden uitgevoerd.

Oplossing met lichtgewicht bouwsysteem

Enorme gewichtsbesparingen zonder in te boeten aan sterkte, stijfheid en draagkracht van de constructie – dit is een korte beschrijving van de lichtgewicht constructie  met vezelcomposietmaterialen, die ook de blauwdruk was voor de ontwikkeling van de PERI DUO composietbekisting. Hoewel de lichtgewicht constructie zich heeft bewezen bij het maken van bouwwerken of qua gewicht geoptimaliseerd bouwmateriaal als vast architectonisch kenmerk, staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen voor bouwmachines en uitrusting.

Composietmaterialen sleutel voor de toekomst

Vooral in combinatie met vezelcomposietmaterialen staat men sceptisch tegenover het onderwerp van lichtgewicht bouw. Op kunststof gebaseerde gereedschappen en werktuigen worden vaak verondersteld semiprofessionele bouwproducten te zijn, met onvoldoende mechanische kracht. Dit is een aanzienlijk verkeerde inschatting van een bouw- en productiemethode, die - in het licht van slinkende materiaal- en energiebronnen - in toenemende mate wordt gezien als dé sleutel voor de toekomst van de verwerkingsindustrie. Een visie die het bedrijf PERI al lang deelt en die steeds vaker wordt meegenomen in haar productontwikkelingen.

Lichtgewicht ontwerp

Bij PERI DUO zijn de drie belangrijkste principes van de lichtgewicht constructie meegenomen in de ontwikkeling: lichtgewicht van materiaal, ontwerp en systeem. Het lichtgewicht materiaal komt overeen met het gebruik van lichtgewicht, hoogwaardige vezelcomposieten. Het lichtgewicht ontwerp wordt gerealiseerd door de cassettevormige dragerlaag van de DUO bekistingspanelen. De integratie van meerdere functies in het DUO bekistingspaneel of de DUO verbindingen en aansluitingsmogelijkheden voldoet aan het principe van lichtgewicht systeembouw.

Duurzaam materiaal- en productieconcept

Het bedrijf PERI voert intensief onderzoeks- en ontwikkelingswerk uit naar metalen en niet-metalen lichtgewicht materialen. Een gevolg hiervan is het toegenomen gebruik van vezelcomposieten. Deze zijn gebaseerd op een polymeermatrix, waarin vezels met hoge of hoogste sterkte en stijfheid, voldoend aan de externe belastingen, zijn ingebed.

Naast de optimalisatie van de technische eigenschappen maken vezelcomposieten een bijna onbeperkt ontwerp van de onderdelen mogelijk. Bij gebruik op de bouwplaats vallen zij op door een laag gewicht, hoge drukopname en hoge duurzaamheid tegen vocht, omdat ze niet krimpen, zwellen of roesten. Ook qua stabiliteit op lange termijn of op het gebied van duurzaamheid garandeert de gebruikte vezelcomposiet een volledig positieve balans.

Minimale impact op het milieu

PERI DUO wordt vervaardigd in een zero-waste-productieproces dat geen afval produceert. 100 procent van de grondstoffen wordt verwerkt in het productieproces. Het levenscyclusconcept volgt de intenties van het cradle-to-cradle-principe, dat onderscheid maakt tussen gesloten natuurlijke en technische materiaalcycli. Materialen worden niet langer aan het einde van hun gebruik naar de afvalstort of verbranders gebracht, maar blijven volledig bewaard als voedingsstof of recycleerbaar materiaal. Overeenkomstig deze gesloten cycluseconomie blijft het DUO materiaal na het recyclen als materiaal behouden en kan voor nieuwe producten – zoals bekistingspanelen – gebruikt worden.

Overige links: www.duo.peri.nl

Contact
Afdeling Marketing
+31 (73) 5479100
e-mail