You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Antwerp Tower

Project data

Locatie: Antwerpen, België

De Antwerp Tower is een iconisch kantoorgebouw in hartje Antwerpen en dateert van 1974. Het werd onlangs volledig gestript en wordt nu heropgebouwd met PERI bekistingssystemen. De toren zal met 26 verdiepingen en een hoogte van 100,7 m het tweede hoogste gebouw van de stad worden. Als het in 2021 klaar is, zal het onderdak bieden aan 194 appartementen, 36 penthouses, 203 ondergrondse parkeerplaatsen, een ondergrondse stalling voor 675 fietsen, 5 etages kantoorruimte en tal van winkels en horecazaken op de begane grond. Een groots project…

Vereisten

 • Omdat de toren rondom breder gemaakt wordt, zocht men een intelligent systeem voor het aanstorten van de balkons.
 • In 12 maanden tijd moest er een toren van ruim 100 meter hoog worden bekist. Dat vroeg om een goede planning en logistiek en om snelle, rendabele en veilige bekistingsoplossingen.
 • Vanwege de beperkte inzetbaarheid van een kraan, moesten de stempels en het bekistingsmateriaal handmatig kunnen worden verplaatst.

Klantgegevens

THV Antwerp Tower CIT BLATON DEMOCO

Tijdelijke vereniging
Jean Jaurèslaan 50
1030 Brussel

Voordelen voor de klant

 • Met DOMINO aluminium paneelbekisting en MULTIPROP aluminium stempels beschikt de klant over robuust en toch licht hanteerbaar materiaal op plaatsen die niet per kraan toegankelijk zijn.
 • VARIODECK tafelbekisting verzekert een hoog rendement omdat er met grote bekistingsoppervlakken kan worden gewerkt die in één kraanbeweging verplaatsbaar zijn.
 • In het atelier van PERI werden de VARIODECK panelen reeds voorgemonteerd en klaar voor gebruik op de werf aangeleverd. Dat leverde een aanzienlijke tijdswinst op.
Luc Schroeyen
Ploegbaas bij Democo

De combinatie prijs, materiaal en engineering heeft de doorslag gegeven om voor dit project met PERI in zee te gaan. Vooral DOMINO, de lichtgewicht paneelbekisting van PERI in aluminium, gebruikt voor de kernbekisting, bleek een schot in de roos. De panelen moesten immers handmatig kunnen worden verplaatst vanop een laadplatform aan de rand van het gebouw, omdat de kern per kraan niet bereikbaar was. De compacte afmetingen en het gewicht van de DOMINO panelen lenen zich daar goed voor. Ook de technische aspecten, zoals 1 klem voor alle verbindingen en hulpstukken die snel bekisten en ontkisten mogelijk maken, zijn erg nuttig gebleken.
We hebben gedurende anderhalf jaar ook massaal veel MULTIPROP stempels ingezet, zowel bij de afbraakwerken als tijdens de nieuwbouwfase. De hoge draagkracht in combinatie met een laag eigengewicht maakt deze aluminium stempel erg doeltreffend op het terrein.
Ook de planning was best pittig: tussen november 2018 en november 2019 moest een toren van 100 meter hoog worden bekist. Maar omdat er telkens een groot oppervlak vloerbekisting in één kraanbeweging kon worden verzet, lag het rendement van de VARIODECK tafelbekisting erg hoog en kregen we dit binnen het jaar klaargespeeld. Ook het transport en het afroepen van het materiaal verliepen erg vlot.”

PERI oplossing

 • Voor de uitbreiding van de oorspronkelijke kern van de toren werd voor DOMINO geopteerd. Dit is een aluminium bekistingssysteem met panelen die minder dan 60 kg wegen. De kern kon immers per kraan bereikt worden en dus moest alles manueel worden geplaatst. Op die manier kon de kern binnen het gebouw groter gemaakt worden zonder dat er hiervoor kraanwerk nodig was.
 • Door VARIODECK tafelbekisting in te zetten voor het storten van de inpandige balkons kon de toren rondom op een snelle en efficiënte manier breder worden gemaakt. 
 • De grote, voorgemonteerde VARIODECK tafeloppervlakken zorgden voor een hoog rendement omdat een groot stuk vloer in één keer kon worden gestort. Ook de bekisting kon in één kraanbeweging worden verzet.
 • Voor de ter plaatse te storten vloeren werd SKYDECK gebruikt. De aluminium panelen wegen amper 15 kg. Ook uiterst licht hanteerbaar dus.
 • Zowel voor de ondersteuning van de vloer- als voor de tafelbekisting werden heel wat MULTIPROP stempels ingeschakeld die een hoge draagkracht met een laag eigengewicht combineren.