You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Iconische woontoren | BunkerToren Eindhoven

Project data

Locatie: Eindhoven, Nederland

Bij projecten zoals deze, wil je een goedwerkend systeem hebben, maar ook een partner die meedenkt bij de uitdagende onderdelen van het project.

Bouwbedrijf Van Wijnen heeft in PERI dé partner gevonden die dat kan bieden. De prettige samenwerking in eerdere projecten, de kennis en expertise op het gebied van engineering én een kwalitatief hoogwaardig bekistingssysteem liggen daaraan ten grondslag. Tijdens een bezoekje van de uitvoerder en werkvoorbereider van Van Wijnen aan de showroom van PERI is het systeem uitvoerig besproken: zo weet de klant ook wat hij kan verwachten.

Voor het realiseren van de schuine kolommen, leverde PERI de geprefabriceerde kolombekisting van MAXIMO met het MX ankersysteem. Een knap stukje engineering van PERI die dit ankersysteem heeft ontwikkeld met als doel de centering te vereenvoudigen. Het werkt efficiënter, je hebt minder onderdelen nodig, je hoeft maar aan één zijde van de kist te zijn dus dat scheelt enorm in tijd, wat de bouwsnelheid ten goede komt. Ook voor het realiseren van een betonwand die tegen een CSM wand moest worden geplaatst, bood PERI een deugdelijk plan met een goede manier van verankering en stevige jukken, waardoor dat prima is verlopen. Met het goedwerkende PERI systeem heeft het vakkundige team van Van Wijnen per dag maar liefst 45 m2 wand kunnen maken én strakke schuine kolommen neergezet voor dit iconische gebouw in Eindhoven.

Vereisten

De bouwsnelheid is één van de redenen waarom er voor de systemen van PERI is gekozen. Voor het realiseren van de schuine kolommen wilde de klant ontzorgd worden dus maakte PERI een weldoordacht plan om tot een goed en strak eindresultaat te komen.

Klantgegevens

Bouwbedrijf Van Wijnen (Rosmalen) transformeert het voormalige studentencentrum van de TU Eindhoven – De Bunker- tot een iconische woontoren van 100 meter hoog. Van Wijnen past diverse PERI bekistingssystemen toe bij alle in het werk te storten wanden van de kelder tot en met de 3e verdieping én de unieke schuine kolommen.

Voordelen voor de klant

Goede samenwerking. Enorm ontzorgd. Fantastisch eindresultaat.

 • Kwalitatief hoogwaardige paneelbekistingssystemen tegen een prima prijs
 • Proactief meedenken in planning en oplossingen
 • Uitstekende engineering bij uitdagende situaties, zoals de schuine kolommen
 • Grote hoogtes in kolommen mogelijk dankzij MAXIMO
 • Geprefabriceerde kolombekisting draagt bij aan bouwtempo van het project
 • Betonplex toegepast bij MAXIMO systeem levert schoon werk als eindresultaat
 • MAXIMO kolombekisting met VARIOKIT constructie: prima toe te passen voor het realiseren van hoge schuine kolommen
 • Snelle be- en ontkisting dankzij MX ankersysteem met enkelzijdige centerpen
 • Prettige samenwerking met PERI
Jorre Wils, uitvoerder Bouwbedrijf Van Wijnen
Jorre Wils
uitvoerder Bouwbedrijf Van Wijnen

“In de aanloop naar dit project zijn we uitgekomen bij twee partijen, die qua prijs niet ver uit elkaar lagen. Dus dan kijk je naar andere factoren, zoals wat je krijgt voor die prijs en de prettige samenwerking bij eerdere projecten. Maar ik was ook enorm nieuwsgierig naar het MX ankersysteem van PERI bij het MAXIMO bekistingssysteem. Ik heb daar goede verhalen over gehoord en wilde het zelf eens ervaren. Dát is uiteindelijk doorslaggevend geweest om voor PERI te kiezen. En ik durf best te zeggen: ik wil nooit meer anders! De enkelzijdige centerpen van het MX ankersysteem draagt bij aan een prettige verwerking van de materialen. Hierdoor is het snel te be- en ontkisten. Bij een project waar het bouwtempo heel hoog ligt, maken die dingen het verschil. Daarnaast zijn wij altijd enorm geholpen met de engineering van PERI: als geen ander maken zij berekeningen en constructies voor uitdagende onderdelen op de bouw, zoals in dit geval de schuine kolommen. Hiervoor ontwikkelde PERI een prefab kolombekisting die met een vrachtwagen op locatie is gebracht en daar kinderlijk eenvoudig geïnstalleerd kon worden. De kolommen van 6 meter hoog en 70x70 cm zijn onder een hoek van 75 graden geplaatst, ondersteund door de VARIOKIT constructie. Daar zagen we van tevoren best tegen op maar PERI leverde opnieuw uitstekend werk. Het was letterlijk een kwestie van installeren, op maat plaatsen, volgooien en ontkisten. Zo word je als klant optimaal ontzorgd.”

PERI oplossing

Bij een verdiepte put in de kelder en bij enkele verzwaarde balken in de vloer van de kelder naar de begane grond, is DOMINO toegepast. In de kelder zelf is rondom de enkelzijdige MAXIMO bekisting toegepast. Voor de dubbelzijdige wanden in de kelder en voor de wanden op de eerste verdieping is opnieuw MAXIMO ingezet. Voor de schuine kolommen die beginnen op de begane grond en doorlopen tot de tweede verdieping, is de vooraf geprefabriceerde TRIO bekisting gebruikt. Daarbij is ter ondersteuning tijdens het storten een VARIOKIT constructie toegepast. Bij de schuine kolommen heeft PERI ondersteuning geboden bij het maken van berekeningen, constructies en montagetekeningen.

 • 570 m2 MAXIMO bekistingssysteem
 • 190 m2 DOMINO bekistingssysteem
 • 22 stuks SB-1 Schoorbokken
 • 3 stuks prefab TRIO kolombekisting
 • VARIOKIT voor schuine kolommen