You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

RAI hotel Amsterdam

Project data

Locatie: Amsterdam, Nederland

Het RAI nhow hotel met een hoogte van 91 meter en een baanbrekend design (gebaseerd op de reclamezuil “het Signaal”) moet rond medio 2019 een nieuw, iconisch ‘landmark’  worden aan de skyline van Amsterdam. Het wordt met 25 verdiepingen en 650 kamers het grootste hotel in de Benelux. Het gebouw is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas. 

COD maakte enkele leuke sfeerbeelden en interviews op de werf.

Vereisten

 • In plaats van breedplaatvloeren is hier gekozen om de vloeren in het werk te storten. Daarvoor werd voor het PERI SKYDECK-vloersysteem gekozen, hiermee creëren we meer flexibiliteit en kunnen we sneller werken. Een ander voordeel is dat met het SKYDECK-paneelsysteem een mooi resultaat kan worden behaald. De plafonds met een industriële uitstraling kunnen in het zicht blijven.
 • De hele betonconstrustie van het hotel wordt - op de trappen en bordessen na - in het werk gestort. Hiervoor zocht de aannemer naar een geschikte bouwmethodiek in combinatie met een juiste oplossingen voor bekistings- en ondersteuningssystemen.
 • De voorgestelde oplossingen moesten bovendien binnen het vastgestelde budget passen, gekoppeld aan een snelle doorlooptijd en een strikte planning.
 • De vorm van het gebouw is een driehoek. Op de 10e en 17e verdieping maakt het gebouw een draaiing waardoor de punten van de driehoek uitkragen. PERI heeft voor deze uitkragingen een unieke oplossing bedacht in de vorm van een vakwerkconstructie: het PERI VRB-systeem. Met deze constructie creëren we tegelijkertijd een ondersteuningsconstructie plus een veilig werkplatform. Met deze ondersteuningsconstructie op hoogte is er geen uitloop meer nodig naar de begane grond. Hierdoor kan er dus ook sneller worden begonnen met de afbouw.
 • Voor de kern is gekozen voor het MAXIMO-paneelsysteem in combinatie met het ACS/RCS-klimsysteem. Met deze zelfklimmende kernbekisting klimt de betonpomp tegelijkertijd mee. Er zijn ook voorzieningen meegenomen om direct de prefab-trappen en -bordessen te kunnen plaatsen.

Klantgegevens

RED Betonbouw BV (Oud-Beijerland, Zuid-Holland), gespecialiseerd aannemer in betonwerken.

Voordelen voor de klant

 • Met de SKYDECK vloerbekisting van PERI kan RED Betonbouw de keldervloeren met een mooie zichtklasse en met een mooi paneelpatroon opleveren. Hierdoor hoeft de aannemer het achteraf niet extra af te werken. Daarnaast kan er met een inzet van ca. 1.000 m2 SKYDECK ruim 25.000 m2 vloer worden gestort. Een zeer kostefficiënte oplossing dus.
 • MAXIMO, het wandbekistingssysteem van PERI, zorgt voor een mooi en rustig centerpenpatroon in de betonwanden en resulteert dankzij de eenzijdige ankertechniek in een aanzienlijk snellere doorlooptijd van de ruwbouw.
 • Met RCS-C, het niet-kraangebonden hydraulische klimsysteem van PERI, kan de kern  vooruit klimmen, zodat ook de doorlooptijd van de rest van de ruwbouw een stuk korter wordt.
 • RCS-P, het niet-kraangebonden klimsysteem van PERI voor een windscherm. Met het windscherm creëren we een veilige werkruimte voor o.a. montage en demontage van het SKYDECK-vloersysteem.
 • Diverse betonwanden worden gestort met DUO bekisting gestort: het handzaam, lichtgewicht en met glasvezel versterkt kunstof bekistingssysteem van PERI. Dit levert voor de bekisters een aanzienlijk ergonomisch voordeel op.
 • Dankzij speciale VRB vakwerkliggers van PERI, waarop een PERI UP ondersteuningssysteem geplaatst wordt, kunnen we de uitkragingen van het gebouw ondersteunen. Daardoor is er geen ondersteuning nodig naar de begane grond toe en kan onmiddellijk begonnen worden met de demontage van de onderste driehoek.
Leon van Herk
Technisch Manager RED Betonbouw BV

“Wij hebben al jaren een hele goede samenwerking met PERI. Zij heeft vele efficiënte en veilige bekisting- en steigersystemen. PERI biedt de juiste oplossingen en volledige steun voor, tijdens en na elk project. Tevens hebben wij, door de manier waarop we de uitkragingen gaan ondersteunen met de VRB-vakwerkliggers van PERI in combinatie met PERI-UP, ons kunnen onderscheiden van onze concurrenten.”

Update 3: De bouw van nhow Amsterdam RAI: Marcel van Veen vertelt meer over het RAI project
Marcel Van Veen
Sr. Werkvoorbereider Red Betonbouw BV

"Het grote voordeel van het werken met een klimkist is het zelfstandig omhoog kunnen gaan, zonder het gebruik van een torenkraan voor de bekisting."

Bekijk het zelf in deze video.

Alle credits voor de video gaan naar COD. Je vindt alle video's hier. 

PERI oplossing

 • Een ‘totale’ oplossing voor alle bekistings- en ondersteuningssystemen die een doorlooptijd van de ruwbouw in 12 dagen per verdieping (!) garandeert tegen een goede prijs/ kwaliteitverhouding. Door alles zoveel mogelijk in het werk te storten, onderscheidt RED Betonbouw zich van zijn concurrenten.
 • Voor de ondersteuning van de uitkragende staalconstructie op hoogte werd een  VRB- vakwerkconstructie uitgewerkt. Daardoor is geen ondersteuning naar de begane grond nodig. Ook hiermee onderscheidde RED Betonbouw zich van zijn concurrenten.
 • Voor de klimmende kern werd een oplossing uitgewerkt met MAXIMO-bekisting in combinatie met het RCS-klimbekistingssysteem van PERI.