You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Iris Tower (voorheen Silver Tower), Brussel

Project data

Locatie: Brussel, België

Aan het drukke Sint-Lazarusplein vlak bij het Brusselse Noordstation wordt de Iris Tower (voorheen Silver Tower) opgetrokken, een prestigieus torengebouw met 40.000 m² aan kantoorruimte. De 137 meter hoge toren zal tegen eind 2020 onderdak bieden aan de 2.000 ambtenaren van het Brusselse Gewest. Het gebouw telt 8 ondergrondse en 32 bovengrondse verdiepingen inclusief 2 technische verdiepingen. De centrale kern wordt opgetrokken met PERI bekistingssystemen.

Vereisten

 • Met een doorlooptijd van amper 18 maanden voor de ruwbouw, een zeer beperkte werkruimte en nagenoeg geen stockagemogelijkheden, zocht de aannemer naar een snelle en efficiënte bekistingsoplossing voor het optrekken van de centrale kern.
 • De aannemer wilde een solide ondersteuningsoplossing voor de 24 schuine kolommen op het gelijkvloers (elk 10 meter hoog) en voor de welfsels boven de inkomhal, een open ruimte van 3 verdiepingen.
 • Op 3 verdiepingen moesten de vloeren ter plaatse gestort worden omwille van de stabiliteit en de sterkte van het gebouw.
 • In een recordtempo moest een nauwkeurige studie gemaakt worden en moesten gedetailleerde plannen van de bekistingswerken worden uitgewerkt.
 • Een zeer strikte planning en logistiek voor het aan- en afvoeren van bekistingsmateriaal.

Klantgegevens

CIT Blaton
Av. Jean Jaurès 50
1030 Schaarbeek

Voordelen voor de klant

 • In een recordtijd reikte de engineeringdienst van PERI technisch zeer complexe bekistings- en ondersteuningsoplossingen aan aan de klant.  
 • Dankzij de ACS klimbekisting van PERI (Automatic Climbing System) kan de aannemer elke 5 werkdagen één verdieping optrekken – met inbegrip van de plaatsing van de vloerwelfsels. Geen enkel ander bekistingssysteem doet beter.
 • Bekistingspanelen worden op maat gemaakt in het atelier van PERI in Schijndel (NL) en in het atelier van CIT Blaton.
 • Een groot deel van de bekistingsstructuren worden voorgemonteerd en kant-en-klaar afgeleverd op de werf, zodat ze enkel nog samengevoegd dienen te worden. Dat betekent een belangrijke tijdswinst.
 • PERI kan putten uit een enorme voorraad en desgevallend beroep doen op zusterfilialen in andere landen waardoor quasi alle hoeveelheden en soorten bekistingsmateriaal te allen tijde geleverd kunnen worden.
Yves Uyttenhove
Werfleider CIT Blaton

“Het ACS klimsysteem van PERI is licht, goed en praktisch. Concurrenten hebben dat niet of zijn er veel minder verfijnd in. Met dit soort klimkist slagen wij erin de algemene planning te handhaven. Het spaart ons bovendien de inzet van een extra kraan uit. De grote variëteit aan producten die PERI kan aanbieden, houdt de doorlooptijd van de bekistingswerken erg kort. PERI kon ook zeer snel op de bal spelen, de engineeringdienst maakte op korte termijn de nodige studies en kwam met zeer degelijke oplossingen voor complexe problemen. PERI wist tegemoet te komen aan de vereisten van de werf en hun doorgedreven knowhow van kernbekistingen in torengebouwen maakte van hen de geschikte partner voor dit project.”

PERI oplossing

 • ACS klimbekisting gecombineerd met VARIO wandbekisting voor het optrekken van de kern. Dankzij deze combinatie kan elke 5 dagen één verdieping van de kern bekist worden.
 • Het ACS systeem werd zo ontworpen dat zowel de dikke wanden in de onderste bouwlagen als de dunnere in de hogere lagen met dezelfde bekisting gestort konden worden zonder noemenswaardige aanpassingen. Dat leverde een aanzienlijke tijdswinst en kostenbesparing op.
 • Voor dit project ontwierp PERI een klimsysteem met een volledig gesloten werkplatform. De bekisting bevindt zich op verschillende niveaus en is  opgehangen onder een bovenliggend werkplatform. Daardoor is er meer werkruimte en is de uitvoering gemakkelijker.
 • Gedurende enkele maanden was er een PERI supervisor aanwezig op de werf om de montage van het klimsysteem te begeleiden.
 • De bekistingspanelen werden op maat gemaakt, voorzien van een uitsparing zodat de oplegtand van de prefabvloerwelfsels in de bekisting past. Het maakt de productie van de bekistingspanelen complexer, maar het bespaart de klant een tweede bekistingsronde.
 • SKYDECK vloerbekisting voor de ter plaatse te storten vloeren op de 16de, 17de en 18de verdieping. Dit omwille van de stabiliteit en sterkte van de toren. Dankzij het valkopsysteem kan er snel ontkist worden en moet er slechts een minimum aan materiaal ingehuurd worden.
 • De engineeringafdeling van PERI ontwierp een VARIOKIT oplossing ter ondersteuning van 24 schuine kolommen op het gelijkvloers van maar liefst 3 verdiepingen hoog.
 • PERI UP trappentorens verzekeren een veilige toegang tot de kern en tot de werksteigers voor bekisters en andere arbeiders.
 • PERI UP ondersteuning voor de welfsels boven de inkomhal met een hoogte van 10 meter die tevens dient als werkplatform voor het storten van de natte knopen.
 • Voor de ondersteuning van de vloerwelfsels op de 18de verdieping van de kantoortoren worden lichtgewicht alu MULTIPROP schoren ingeschakeld die zelfs op een hoogte van 5,40 m zware lasten moeiteloos ondersteunen.
 • Omwille van de beperkte stockageplaats en werkruimte op de werf, werden de bekistingsstructuren gedeeltelijk in het atelier van PERI en deels bij CIT Blaton voorgemonteerd en nagenoeg klaar voor gebruik afgeleverd op de werf.