You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Tower Ten, onderdeel van WTC complex Amsterdam

Project data

Locatie: Amsterdam, Nederland

In het hart van de Amsterdamse Zuidas, op één van Nederlands bedrijvigste locaties, staat het WTC Amsterdam, dat bestaat uit negen torens. De voormalige D-toren wordt door hoofdaannemer Ballast Nedam uitgebreid en gerenoveerd en krijgt de naam Tower Ten. Een complexe opgave omdat er bovenop en vlak naast bestaande bebouwing gewerkt wordt. Groots bouwen in een kleine ruimte dus, met alle uitdagingen van dien.

Ballast Nedam zocht één partij voor de arbeid en huur van het toegepaste steigermaterieel. Het werd STECON, specialist in het monteren en demonteren van verschillende ondersteuningsconstructies door gecertificeerde monteurs. STECON beschikt zelf over veel PERI materieel en dankzij een nauwe samenwerking met PERI kon er nog meer materieel ingehuurd worden. Ook op het gebied van engineering en het bedenken van slimme oplossingen voor elke situatie, wisten trouwe partners STECON en PERI elkaar te vinden. Zo werd er voor elk vraagstuk een oplossing geboden tijdens de ruwbouwfase van dit uitdagende project. Het voelt voor de aannemer alsof het zaken doet met één partij.

Bij dit flinke bouwproject zijn diverse PERI diensten en systemen toegepast. Met name het modulaire steigersysteem PERI UP bleek uitermate geschikt om het in meerdere vormen toe te passen.

Bij de entree staat er bijvoorbeeld een PERI UP werksteiger, ten behoeve van werkzaamheden aan de glazen koepel, met daarin een intern verwerkte ladderopgang. Er is een ondersteuningssteiger gebouwd die dient als bevoorradingsplatform voor de materialen die aangevoerd worden. Deze is rondom beveiligd door leuninghouders met steigerdelen als leuningwerk die naadloos aansluit op de PERI GT24 dragers. -

De hangsteigers zorgden ervoor dat de klant op een kostenefficiënte manier van niveau 0 naar niveau 23 kon bouwen. En met het PERI UP systeem zijn er ruimte steigers gemaakt zodat er op een groot oppervlak op hoogte veilig gewerkt kon worden door o.a. de sloper.

Met behulp van PERI UP werd een werkplatform gerealiseerd dat naar binnen en buiten gerold kan worden. Op die manier werden er gevelwerkzaamheden uitgevoerd op plaatsen waar geen steiger geplaatst kon worden. Zo kon er toch aan de buitenkant van het gebouw gewerkt worden.

Tevens is er een uitkragende werksteiger als veilige werkplek voor de gevelbouwers gerealiseerd, die de façade aanbrengen ten behoeve van de gevelsluiting. De steiger is opgebouwd vanaf de onderliggende vloer om de bovenliggende vloeren bereikbaar te maken middels deze constructie. De uitkragende werksteiger wordt opgevangen door tralieliggers die bedoeld zijn om de constructie stijf te krijgen en waar de uitkragende gevelsteiger op doorgebouwd kan worden. Daar ging uiteraard het nodige denk-, teken- en rekenwerk door de engineers van PERI aan vooraf.

Naast het veelzijdige PERI UP steigersysteem, is voor het nodige ondersteunings- en stempelwerk gebruik gemaakt van de MULTIPROP stempels van PERI: een lichtgewicht, maar sterk aluminium ondersteuningssysteem dat veel belasting kan opnemen. Deze stempels zijn toegepast bij de staalconstructie en bij de doorstempeling van de verdiepingsvloer. Het grote voordeel bij dit PERI systeem is dat er maatvoering in de spindels zit, waardoor je flexibeler bent.

Als Tower Ten volledig is gerealiseerd, bevindt zich achter de nieuwe, transparante en bijzonder belijnde gevel straks 17.000 m2 volledig gerenoveerde en 32.000 m2 nieuwe vloeroppervlakte met bestemming kantoorruimte. Al met al een relatief complex project waarbij er wekelijks uitdagingen opgepakt dienen te worden. Iets wat bouwpartners STECON en PERI op het lijf geschreven is. Dankzij een goede samenwerking tussen Ballast Nedam enerzijds en STECON en PERI anderzijds, is er straks een mooie grote uitbreiding van het WTC Amsterdam gerealiseerd.

Vereisten

Veiligheid is een vereiste vanuit hoofdaannemer Ballast Nedam, maar ook STECON en PERI hechten enorm veel belang aan een veilige werkplek voor de mensen die aan zo’n groot project werken. Alle ontwerpen voldoen uiteraard aan de huidige wet- en regelgeving.

Klantgegevens

In opdracht van CBRE Investment Management bouwt aannemer Ballast Nedam aan de Tower Ten, onderdeel van het WTC Amsterdam. Een complexe opgave, omdat er bovenop en vlak naast bestaande bebouwing gewerkt wordt. Voor alle tijdelijke ondersteuningsconstructies binnen dit project doet STECON een beroep op de materialen en expertise van PERI. Zo is het PERI UP steigersysteem in meerdere varianten toegepast. STECON en PERI komen bovendien samen tot oplossingen in engineering bij dit complexe werk dat onder grote tijdsdruk moet worden uitgevoerd.

Voordelen voor de klant

Voor elk vraagstuk een oplossing

 • Één aanspreekpunt voor de hoofdaannemer
 • Optimale samenwerking
 • Veelzijdigheid van het PERI UP steigersysteem
 • Heldere engineering in 3D
 • Reeds bekend met de mogelijkheden van de modulaire PERI systemen
 • Veiligheid voorop
 • Gebruiksgemak van de bouwsystemen: efficiënt werken
 • STECON en PERI komen samen tot engineeringsoplossingen
 • Snel aannemen, toepassen op tekening en direct leveren
 • On-site services: constructeur PERI op het werk
 • Flexibiliteit en snel kunnen schakelen, ook bij ad hoc vraagstukken
Merdan Dalmis
Projectmanager bij STECON Ondersteuningsconstructies

“Onze mensen werken graag met de materialen van PERI. Het is gebruiksvriendelijk, licht, makkelijk hanteerbaar en verwerkbaar. PERI heeft met het PERI UP steigersysteem wat dat betreft een makkelijk systeem in onze branche neergezet. Daarnaast is het tekenwerk en de engineering door PERI heel duidelijk, wat bij complexe projecten als dit van groot belang is. Hoe duidelijker dit is, hoe efficiënter onze mensen ermee kunnen werken. Tower Ten is een veelzijdig project met veel uitvoerders op de bouw in diverse onderdelen. Ballast Nedam koos voor ons, en daarmee voor PERI, vanwege de korte lijnen en het hebben van één aanspreekpunt voor de ondersteuningsconstructies. Deze hoofdaannemer zelf is ook al bekend met het PERI materiaal en weet wat ze kunnen verwachten en dat dit een goed en betrouwbaar systeem is. Tijdens de regelmatige sessies met de hoofdaannemer worden de wensen en eisen besproken en kunnen wij snel en flexibel schakelen. Bij uitdagingen is het onze expertise in arbeid en techniek, gecombineerd met de expertise in engineering van PERI die het mogelijk maakt de hoofdaannemer van de juiste informatie te voorzien en efficiënte en kostenbesparende oplossingen te bieden. Daar staan we samen sterk in terwijl Ballast Nedam ervaart alsof het met één partij werkt. Het snelle schakelen gezien de enorme tijdsdruk, is soms uitdagender dan het materiaal of het bedenken van constructieve oplossingen, want met het PERI UP steigersysteem is er zó veel mogelijk. De engineering in 3D is, zeker in het geval van complexe constructies, zo prettig waardoor de vertaalslag door onze mensen naar de praktijk snel en efficiënt te maken is. Ook krijgt de opdrachtgever met de 3D tekeningen een prima indruk van het resultaat. Ik vind het prachtig om te zien hoe multifunctioneel inzetbaar het PERI UP systeem is, zoals bij het werkplatform wat is ontwikkeld. Zoiets zie je echt niet elke dag en toont aan dat PERI echt voor elke uitdaging een oplossing kan bieden. Tijdens de engineering is er veel rekening gehouden met de veiligheid van de constructie en de mensen die er moeten werken. Zowel bij het opbouwen van de constructie, als tijdens de werkzaamheden bij de bouw op de constructie, maar ook bij het afbreken ervan. Het is mooi om te zien hoe er met behulp van een veelzijdig steigersysteem en de juiste expertise in engineering, gecombineerd met een optimale samenwerking efficiënte en kostenbesparende oplossingen kunnen worden bedacht bij een grootschalig complex project als dit.”

PERI oplossing

De veelzijdigheid van het PERI UP systeem, een knap staaltje engineering én een optimale samenwerking tussen STECON en PERI zorgen bij dit grootschalige, complexe project dat er voor élke uitdaging een oplossing is gevonden. En dat onder enorme tijdsdruk.

 • 2 PERI UP steigersystemen
 • honderden MULTIPROP stempels
 • GT24 dragers