You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Y-Towers – spectaculair en grootschalig project in Amsterdam

Project data

Locatie: Amsterdam, Nederland

In het centrum van Amsterdam, langs het IJ, worden twee iconische torens gebouwd. Y-Towers is een uniek mixed-use complex in Overhoeks met woningen, appartementen, een congreshotel, een wellness center met zwembad en meerdere restaurants en bars. De torens zijn met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke plint. Het is niet alleen één van de meest spectaculaire en grootschalige projecten van Amsterdam, het is eveneens één van PERI’s grootste projecten in Nederland!

De Y-Towers met een hoogte van 110 meter (hoteltoren) en 102 meter (woontoren) zijn een verrijking voor de skyline van Amsterdam. Net als de andere iconische gebouwen in Overhoeks, zoals het EYE Filminstituut en A’DAM Toren, dragen de Y-Towers bij aan de reputatie van Overhoeks als de nieuwe hotspot van Amsterdam.

De torens -naar ontwerp van Team V Architecten- worden ontwikkeld in opdracht van Oviesa Realisatie VOF door aannemer Rizzani de Eccher. Zij schakelden de expertise en een heel scala aan producten in van PERI.

Bij de bouw van de kern van de twee torens is het universele en modulaire RCS-C Klimsysteem toegepast, in combinatie met de VARIO GT24 en MAXIMO wandbekisting. De betonpompen worden in de kern mee geklommen met behulp van het ACS Klimsysteem. Beide torens zijn voorzien van een wind-/veiligheidsscherm (RCS-P). De engineers van PERI Benelux hebben nauw samengewerkt met de PERI collega’s van het hoofdkantoor in Duitsland en met het Engineering Competence Centre (ECC) in Spanje om tot een passende oplossing te komen.

De woontoren, waar sprake is van verspringende balkons, zorgde voor een technische uitdaging. Er is een uitkragende constructie bedacht met daarop een platformsysteem van SKYDECK in combinatie met VARIOKIT, waardoor enerzijds de balkons constructief gebouwd kunnen worden en het systeem anderzijds functioneert als een veilige werkplek voor de gevelbouwers, vanwaar zij de gevelbekleding aanbrengen.

Bij de bouw van de kelder zijn de bekistingssystemen MAXIMO, VARIO en TRIO toegepast. De PROKIT valbescherming is bij het volledige project ingezet, net als het PERI UP steigersysteem voor de steigers, trappentorens en de vlechtsteigers. Bij de bouw van de plint is gebruik gemaakt van het MULTIPROP systeem, het SKYDECK systeem en alle bekistingsvarianten van PERI: MAXIMO, TRIO en QUATRO.

 

Vereisten

Zoals altijd is veiligheid de grote drijfveer achter de systemen van PERI. Alle ontwerpen moeten voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Met name de windbelasting, die op deze enorme hoogtes kan optreden, is een uitdaging. Uiteraard moet elk valgevaar van zowel personen als objecten vermeden worden. Om de voortgang op de bouw te bevorderen, heeft PERI waar mogelijk de onderdelen in zo’n groot mogelijk elementen, voorgemonteerd aangeleverd.

Klantgegevens

In opdracht van Oviesa Realisatie VOF bouwt aannemer Rizzani de Eccher de Y-Towers. Met een hoogte van 110 en 102 meter hoog zijn het de twee hoogste torens van Amsterdam Noord. De aannemer schakelde de producten en expertise van PERI in bij dit grootschalige, complexe project.

Voordelen voor de klant

Grote voorraad aan diverse bouwsystemen in combinatie met engineering en expertise.

- Optimale samenwerking tussen PERI, aannemer en onderaannemer
- Alle bekistingen en steigermateriaal voor het volledige project bij één partij
- Grote aantallen en enorme diversiteit aan bouwsystemen
- Één aanspreekpunt en on-site services d.m.v. supervisors
- Het gebruiksgemak van de bouwsystemen
- Expertise in engineering vanuit het wereldwijde PERI netwerk
- Flexibiliteit en snel kunnen schakelen, ook bij ad hoc vraagstukken
- Totaalpakket: materiaal, engineering, projectmanagement

Ciro Menna, uitvoerder Rizzani de Eccher
Ciro Menna
uitvoerder Rizzani de Eccher

“Voor dit grootschalige en complexe project in het centrum van Amsterdam, kiezen wij voor de belangrijkste speler in de bekistingssector: PERI. Wij kennen PERI vanuit projecten in Italië en zijn bekend met de bouwsystemen en de werkmethode van PERI. Bij een project van deze grootte is het belangrijk dat het materiaal altijd en snel beschikbaar is. Doordat PERI een lokaal magazijn heeft met een enorme voorraad aan uiteenlopende bouwsystemen, pakken we nergens op mis. PERI is voor ons een betrouwbare partner voor dit soort complexe projecten. Vanuit jarenlange ervaring en expertise wordt er gezocht naar de beste projectspecifieke oplossingen. Waar nodig wordt daar internationale PERI-kennis bij aangeboord. Bovendien beschikt PERI over een uitstekende technische dienst en dankzij één aanspreekpunt voor ons, de klant, kan er altijd vlot en snel geschakeld worden, ook bij ad hoc vraagstukken. Omdat we hier te maken hebben met een binnenstedelijk project en een volle bouwplaats, heeft PERI diverse elementen geprefabriceerd in hun eigen montagehal. Dat is logistiek veel efficiënter en daar hebben we aardig wat tijd en ruimte mee bespaard. De voorgemonteerde elementen, met schermen tot wel 6 meter breed, zijn middels nachttransporten naar de bouwplaats vervoerd, waar de schermen zo vanaf de vrachtwagen aan de bouw gehangen konden worden. Dit alles heeft positief bijgedragen aan de bouwsnelheid van het project. Als aannemer vinden wij het belangrijk een team te vormen met het bekistingsbedrijf. Want om een optimaal eindresultaat te behalen, zul je het samen moeten doen. Dankzij de uitstekende gezamenlijke inspanningen van PERI en Rizzani De Eccher ter plaatse, zijn wij er vrij zeker van dat we de productiedoelstelling voor het betonwerk zullen halen, als we het hebben over de laagbouw en de beide torens, dan zal dat al met al iets minder zijn dan twee jaar. Niet slecht voor zo’n gigantisch project.”

PERI oplossing

De grote voorraad en de diversiteit van het PERI materiaal, in combinatie met een knap staaltje engineering én het slim combineren van systemen maakte binnen dit grootschalige, complexe project een aanzienlijk verschil. Door de inzet van grotendeels voorgemonteerde elementen en het gebruiksgemak van de bouwsystemen toegepast door een ervaren onderaannemer, zorgde voor een vlotte bouwsnelheid. Zowel de complexiteit van het project als de omvang maken het een mooie uitdaging voor PERI.

 

- 5500 m2 wandbekisting

- 1500 m2 vloerbekisting

- 3500 m2 gevelscherm

- 15 kilometer bekistingsdragers