You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

LNG opslagtank, Zeebrugge

Project data

Locatie: Zeebrugge, België

Fluxys LNG bouwt op de terminal in de Haven van Zeebrugge een vijfde LNG (Liquid Natural Gaz) opslagtank. De nieuwe tank heeft een diameter van 95 meter of een omtrek van 300 meter en een totale hoogte van 30 meter. Twee derde daarvan bevindt zich onder de grond. De tank heeft een capaciteit van 180.000m3. Je zou er zonder problemen een Airbus A380 in kunnen parkeren…

Vereisten

 • De aannemer moest over voldoende bekistingsmateriaal beschikken voor een project van deze omvang (300 lopende meter omtrek!)
 • De veiligheidsvoorschriften op de site van Fluxys zijn zeer streng. De aannemer moest daaraan tegemoet kunnen komen en ook een veilige toegang op hoogte kunnen garanderen volgens de voorschriften van Fluxys
 • De bekistingsplannen moesten aan zeer strenge normen voldoen. Zo moesten de ankergaten uiterst precies gepositioneerd kunnen worden.

Klantgegevens

Balzola is een Europese aannemer uit Bilbao (Spanje) en gespecialiseerd in de bouw van grote industriële projecten.

Voordelen voor de klant

 • Balzola had met PERI al een gelijkaardige opslagtank gebouwd in Chili. Ze waren dus al vertrouwd met het PERI bekistingsmateriaal.
 • De bekistingspanelen waren vooraf al bij PERI gemonteerd en werden gebruiksklaar op de werf in Zeebrugge afgeleverd.
 • De engineering maakte het werk op de werf een stuk gemakkelijker dankzij uiterst gedetailleerd bekistingsplannen.
 • Snelle demontage van de bekisting dankzij het logische, metrische systeem.
 • De zgn. ‘gravity lock’ zorgt voor een gemakkelijke en veilige montage van het steigersysteem doordat de liggers door de zwaartekracht automatisch aan de staanders vergrendeld worden.
 • Ook de vloerroosters van de steigers worden bij plaatsing automatisch vergrendeld en zijn daardoor beveiligd tegen opvliegen.
Jose Luis Sanchez
Site Manager Balzola

“We werkten met PERI samen voor een gelijkaardig project in Chili. Toen al werd duidelijk dat PERI garant staat voor veiligheid, kwaliteit en efficiënte oplossingen. Tekeningen die door PERI engineering uitgewerkt werden voor de bouw van eerdere gastanks konden - mits de nodige aanpassingen aan de noden en eisen van dit project - deels worden hergebruikt. De ankergaten moesten beantwoorden aan een heel precies patroon. De bekistingspanelen werden daarom voor gemonteerd bij PERI en klaar voor gebruik op de werf afgeleverd. Dat betekende een belangrijke tijdswinst. De zeer strenge veiligheidsvoorschriften bij Fluxys verplichtten ons te werken met uiterst veilige steigers en werkplatformen die gelijktijdig ook efficiënt en gemakkelijk in gebruik waren. Ook die verwachtingen loste PERI moeiteloos in. PERI levert bovendien ook erg goede support: of het nu op het gebied van engineering is, of als er extra materiaal nodig blijkt of als er zich onverwachte aanpassingen aandienden; ze staan altijd klaar voor hun klant klaar.“

PERI oplossing

 • Met een diameter van 95 meter moesten de PERI VARIO bekistingspanelen voor het storten van de toekomstige wand van de gastank slechts een beetje afgerond zijn. Die werden in de juiste straal vooraf gemonteerd bij PERI zelf.
 • De afschoring van de bekisting gebeurde aan de buitenkant van de tank met RS schoren.
 • Aan de hand van PERI klimconsoles CB 240 werden de bekistingspanelen afhankelijk van de positie met verschillende kranen opgetrokken om te kunnen bekisten tot op een hoogte van 30 meter. De consoles deden meteen ook dienst als werkplatform voor de bekisters.
 • PERI TRIO, QUATTRO en MAXIMO werden gebruikt voor een aantal nevenconstructies, o.a. voor de kolommen- en balkenstructuur waaraan pijpleidingen bevestigd worden voor de aan- en afvoer van LNG van en naar de tank.
 • PERI UP werd gebruikt als ondersteuningssteiger voor de bekisting van de balkenstructuur.