You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Hoogwaardige bulkopslag voor cacaobonen, Zaandam

Project data

Locatie: Zaandam, Nederland

In Zaandam verrijst een enorme bulkopslag, van zo’n 18.000m2 met een hoogte van 24 meter. Dit hoogwaardige warehouse is bestemd voor de op- en overslag van cacaobonen voor de verwerkende industrie van Cargill.

Bouwbedrijf Vrolijk uit Moerdijk bouwt het innovatieve warehouse in opdracht van logistiek bedrijf Vollers uit Zaandam. Bincx BV engineert, produceert en monteert de gehele staalconstructie van het warehouse en verzorgt het betonwerk van de gehele bovenbouw. In hoog tempo plaatst Bincx veel grote prefab betonwanden.

Voor de ondersteuning van deze enorm hoge hollewand betonelementen (uniek in zijn soort met een afmeting van 10 x 3,5 meter) wordt er gebruik gemaakt van de RS Trek- en duwschoren van PERI. Vanwege het hoge tempo van plaatsing van de prefab wanden is er een flink aantal schoren nodig. Dankzij een grote voorraad kan PERI deze moeiteloos leveren, zodat de doorlooptijd hierbij niet in gevaar komt. Daarnaast heeft PERI op rekentechnisch gebied geadviseerd hoe de prefab holle wand elementen van elk 13 ton met zo min mogelijk materiaal zo goed mogelijk ondersteund kunnen worden. Daarbij werd de drukbelasting opgenomen die gesteld werd vanuit de leverancier van de wanden, maar is er ook rekening gehouden met de windbelasting (windgebied 1), zónder concessies te doen aan de veiligheid uiteraard. Na zorgvuldige berekeningen en vanwege de enorme afmetingen van de holle wanden die als flinke windvangers fungeren, is er gekozen voor vier trek- en drukschoren per wand: twee RS650 en twee RS1000. Van tevoren hebben PERI en Bincx samen de hoogte bepaald waar de schoren aan moeten grijpen op de wand. Daar is tijdens de productie van de prefab wanden rekening mee gehouden.

Voor veilige en verantwoorde toegang tot de steigers waar de stortconsole hangt, zodat de holle prefab wanden in het werk volgestort kunnen worden met beton, zijn er een tweetal hijsbare PERI UP Flex Trappentorens van zo’n elf meter hoog ingezet.

 

Vereisten

Er moest in de berekening van het aantal toe te passen schoren rekening gehouden worden met de windbelasting en drukbelasting van de enorme hollewand betonelementen. De trek- en duwschoren van PERI moeten die belasting kunnen opnemen. Gezien de doorloopsnelheid van het project en de benodigde capaciteit schoren hiervoor, was de beschikbaarheid van een grote voorraad een vereiste. Uiteraard speelde de goede prijs van de enorme hoeveelheid materiaal en het snel schakelen met de klant een grote rol bij de keuze voor PERI.

Klantgegevens

In opdracht van logistiek bedrijf Vollers wordt in Zaandam door Bouwbedrijf Vrolijk een hoogwaardig warehouse voor de op- en overslag van cacaobonen gerealiseerd. Voor het betonwerk doen zij een beroep op Bincx, die in hoog tempo grote prefab betonwanden plaatst. Voor de ondersteuning van deze enorm hoge hollewand betonelementen maken zij gebruik van de RS Trek- en duwschoren van PERI. Voor toegang tot de stortsteigers zijn er een tweetal hijsbare PERI UP Flex Trappentorens ingezet.

Voordelen voor de klant

Grote beschikbaarheid van goed materiaal. Meedenken en snel schakelen.

 • Grote capaciteit aan materialen, in dit geval veel lange schoren
 • Snel leveren, binnen tijd en budget
 • Dankzij eigen constructeurs snel en zorgvuldig schakelen in berekening en engineering
 • Zo gunstig, efficiënt en kostenbesparend als mogelijk materiaal inzetten
 • Perfecte samenwerking: samen bereik je meer
 • Materiaal in combinatie met de juiste engineering voldoet aan eisen en normen
 • Supervisor van PERI op de bouwplaats voor instructies aan steigerbouwers
 • Tijdens project op verzoek meerwerk geleverd: trappentorens
 • Betrouwbaar en met oprechte aandacht
 • Laagdrempelig, korte lijnen, heldere communicatie
Brand van Rijn
Projectleider bij Bincx BV

“Het is veel, het is groot en wat het vooral heel bijzonder maakt zijn de holle binnenwanden van 10 meter hoog en 3,5 meter breed. Uniek in Nederland! Het scheelt 200 wanden op het gehele project, ten opzichte van de wanden van 3 meter breed die de concurrent kon leveren. Omdat dit warehouse voor de opslag en overslag van cacaobonen in een windgebied 1 staat, kun je je voorstellen dat deze elementen flinke windvangers zijn en was het van groot belang te kiezen voor de juiste ondersteuning. PERI staat hier met nogal wat trek- en drukschoren die wanden overeind te houden. We kennen PERI eigenlijk vanuit een mailing die zij eens hebben uitgestuurd aan prefab betonbouwers. Ook gaven onze monteurs aan dat PERI schoren heel prettig zijn in gebruik. Maar de belangrijkste reden dat we voor PERI zijn gegaan bij dit project is de beschikbare capaciteit aan goede materialen. Natuurlijk zijn er conculega’s die ook lange trek- en drukschoren kunnen leveren, maar niet in deze aantallen. Daarbij komt dat je gezien de snelle doorlooptijd van dit project razendsnel moet beslissen en de prijs moet goed zijn. Het is dan superfijn dat PERI zelf constructeurs in huis heeft die mee kunnen denken en rekenen, zónder dat er consessies worden gedaan aan de veiligheid, maar wél met het besef dat met hoe minder materiaal je dit kunt doen, hoe gunstiger dat is voor ons als klant. Tijdens het project wordt er meegedacht en advies gegeven over hoe het beton in de holle wanden het best gestort kan worden. Dan is het fijn dat PERI een totaalleverancier is die ook trappentorens kan leveren, zodat er een veilige toegang tot de stortsteigers komt. Mét instructies op locatie voor onze monteurs, die nog niet eerder met het PERI UP systeem hebben gewerkt. Dat is nog eens service toch? De laagdrempeligheid, open en heldere communicatie, grote capaciteit aan de juiste materialen en het snelle schakelen van PERI zorgt ervoor dat je vlot zaken kunt doen en het gewenste eindresultaat kunt behalen.”

PERI oplossing

Wanneer er bij de bouw van een bulkopslag in windgebied 1 sprake is van hoge windbelastingen, enorm hoge prefab hollewand betonelementen die goed ondersteund moeten worden en je hebt te maken met een hoge doorloop snelheid, dan is het van belang dat er snel, veel, flexibel en goed doordacht geleverd wordt. En dus kies je dan voor PERI.

 • 200 RS650 Schoren voor ondersteuning van de prefab hollewand betonelementen
 • 200 RS1000 Schoren voor ondersteuning van de prefab hollewand betonelementen
 • 2 PERI UP Flex Trappentoren 75 van circa elf meter hoog voor toegang tot de stortsteiger