You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Boezembrug | Halfweg

Project data

Locatie: Halfweg, Nederland

De grote flexibiliteit in maatvoering binnen het VARIOKIT systeem biedt bij elke uitdaging een gepaste oplossing. Zo ook bij de constructie langs de rand van het dek van de Boezembrug in Halfweg. De brug, met een uitzonderlijke vorm, verlangt een speciale constructie zodat het dek van de Boezembrug op een veilige manier gestort kan worden. De constructie bestaat uit standaard VARIOKIT onderdelen, maar daar is wel een speciaal ontwerp aan vooraf gegaan.

De uitdaging zit vooral in de geringe hoogte van de prefab liggers, het kort boven het water werken, een damwand die ‘in de weg’ staat, de binnenbocht van de brug én het feit dat -na het uitharden van het nieuwe dek- de constructie weer snel en eenvoudig verwijderd moet kunnen worden. PERI heeft de berekeningen gemaakt, geadviseerd en uiteindelijk een geschikt ontwerp gemaakt m.b.v. het VARIOKIT systeem. Dankzij de jarenlange expertise en de diverse standaardlengtes in SRU profielen en de verstelbare spindels (SLS) binnen het VARIOKIT systeem, engineerde PERI een passende constructie in 2D en 3D. Het systeem is zo compleet mogelijk in elementen aangevoerd, dat scheelt in bouwsnelheid en ruimte op de bouwplaats. De combinatie van het VARIOKIT systeem met de houten VT20 dragers en bekistingsplaten maken het tot een veilige werkplek voor de mensen die aan het dek van de Boezembrug werken.

Vereisten

Maatvoering en veiligheid zijn de twee voornaamste projectvereisten op het gebied van materiaal. De constructie moet de belasting van het gewicht van het beton kunnen dragen, dat vereist zorgvuldige berekeningen en engineering. Verder is de constructie zo compleet mogelijk gemonteerd en geleverd zodat alleen eindmontage nodig is. Een hijsplan en een (de)montageplan hoorden ook tot de projectvereisten.

Klantgegevens

Opdrachtgever: Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Gemeente Amsterdam, RWS en Waternet

Aannemerscombinatie ééN200 (combinatie van Van Hattum & Blankevoort en de KWS)

Voordelen voor de klant

Flexibiliteit & veiligheid. Ontzorgen & efficiëntie door expertise.

  • Expertise en adviezen van PERI hebben in het voortraject een belangrijke rol gespeeld waar de klant enorm mee ontzorgd is op het gebied van engineering
  • De flexibiliteit van het VARIOKIT systeem maakte het mogelijk een passende en veilige constructie te realiseren. Door het toepassen van rechte liggers in diverse formaten, is er een ronding gecreërd voor de bocht in de brug. Ook bij onverwachte situaties bood het systeem altijd een oplossing.
  • Door het toepassen van prefab elementen, kan er just in time geleverd worden, kan de constructie snel opgehangen worden en kan het straks ook weer snel ontkist worden. Dat komt de bouwsnelheid ten goede. Daarnaast zorgt deze manier ervoor dat zowel het verkeer over de weg als over het water niet/nauwelijks wordt gehinderd.
  • VARIOKIT is geschikt voor diverse toepassingen. Het kan ingezet worden als klimsysteem, als boksysteem voor enkelzijdige wandbekisting, maar ook voor bruggen- en tunnelconstructies.
Uitvoerder bij bouwcombinatie ééN200.
Cees Abma
Uitvoerder bij bouwcombinatie ééN200

“Uit eerdere prettige ervaring bij project Zuidwillemsvaart, waar ook een brug gebouwd is met de producten en kennis van PERI, kiezen wij opnieuw voor PERI. Op basis van vertrouwen en ervaring met de expertise van PERI hebben we gezegd: dit is wat we hebben, dit is wat we willen: maak het maar! En PERI maakt het waar. Een goed doordacht en geëngineerd ontwerp dat zijn doel dient. PERI levert prefab elementen, compleet met hijs- en montageplan, waardoor het in no-time in elkaar gezet is en straks ook weer snel gedemonteerd kan worden. Geen uitdaging is te groot, dat geldt zowel voor PERI als het VARIOKIT systeem. PERI denkt écht mee in het totaalplaatje, waardoor er snel en efficient een constructie is neergezet waarmee er op een veilige manier aan het dek van de Boezembrug gewerkt kan worden.”

PERI oplossing

Wanneer maatvoering en ontzorging, snelheid en veiligheid hele belangrijke eisen zijn, is PERI dé partner voor de opdracht. Vooral de bijzondere vorm van de brug verlangde een knap staaltje engineering en optimale samenwerking tussen alle partijen. De flexibiliteit van het VARIOKIT systeem zorgt dat er altijd een passende oplossing op maat te maken is door PERI. De totaaloplossing is in drie delen geleverd, gelijk met de drie werkvelden van de brug.

  • 23 VARIOKIT elementen van 5 meter breed met daarin 5 frames
  • 200 m2 Plywood betonplex en underlayment
  • Triobekisting 1m20 hoog x 80 m1