You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Herontwikkeling voormalig V&D pand, Eindhoven

Project data

Locatie: Eindhoven, Nederland

In het hart van het centrum van Eindhoven staat een groot pand, de voormalige V&D. Het sterk verouderde pand wordt herontwikkeld en krijgt een nieuwe uitstraling en invulling, waarmee het gebouw weer voldoet aan de huidige wensen en eisen. Bij de herontwikkeling van dit pand heeft de architect -uit respect voor de historie- ervoor gekozen de bestaande constructie van het pand intact te houden en deze zoveel mogelijk zichtbaar te maken.

Aannemer Heerkens van Bavel Bouw (HvB) verzorgt de complete transformatie, van VO tot aan de uitwerking van de werktekeningen en de realisatie. HvB doet voor het betonwerk een beroep op Van Empel Betonwerken en er zijn diverse materialen en diensten van PERI ingezet bij dit grootschalige project.

Zo bleek het handzame lichtgewicht DUO bekistingssysteem van PERI de perfecte oplossing voor de uitdaging in de kelder, waar -zonder inzet van een kraan- een kelderwand en een in beton gestorte sprinklerbak van maar liefst 90m3 gerealiseerd moesten worden. Van Empel Betonwerken kan perfect uit de voeten met het door hen veelvuldig gebruikte en erg gebruiksvriendelijke PERI systeem. Toch was het behoorlijk wat passen en meten bij deze ene kelderwand, vanwege de vijf hoeken in verschillende hoogtes en het neusdetail dat er gerealiseerd moest worden. Uiteraard ging hier een gedegen voorbereiding aan ten grondslag, waarbij PERI heeft ondersteund bij het inmeten en aan de slag is gegaan met het ontwerp. In samenwerking met aannemer HvB en onderaannemer Van Empel heeft PERI vervolgens een plan opgesteld. Van Empel heeft het bekistingsmateriaal (PERI DUO) geleverd voor de enkelzijdige kelderwand en de sprinklerbak in de kelder en deze vakkundig gemonteerd. Vervolgens hebben zij de betonstort verzorgd.

Voor de 40 meter lange buitenwand in de kelder die dubbelzijdig bekist moest worden, kon wel een kraan gebruikt worden. Daarom is daar PERI TRIO Paneelbekisting toegepast. Omdat er op sommige plaatsen sprake was van een slechte staat van het beton, zijn er MULTIPROP Aluminium Stempels ingezet. Deze lichtgewicht stempels met hoge draagkracht zijn ter ondersteuning van de bestaande kolommen in het gebouw die zo worden ontlast zodat deze gerepareerd konden worden. Voor bereikbaarheid op alle verdiepingen is er een PERI UP Flex Trappentoren ingezet. Het PERI UP Flex systeem is eveneens toegepast bij de oppersteiger (transportsteiger). Daar verzorgt onderaannemer Stecon divers steigerwerk. Via de goederenlift en de transportsteiger kan de werkvloer op elke verdieping met pallets tegelijk bevoorraad worden. Bij de gevels is er gebruik gemaakt van het PERI UP Easy Steigersysteem. Het is voor het eerst dat dit in Nederland op zo’n grote schaal (3000 m2) is toegepast.

Vereisten

De grote uitdaging bij dit project is de kelder, waar een in beton gestorte sprinklerbak van 90m3 gerealiseerd moet worden, zonder inzet van een kraan. De grote hoeveelheid pas- en meetwerk in dit transformatieproject vraagt om een gedegen voorbereiding, een goed doordacht plan én de juiste materialen.

Klantgegevens

Eigenaar van het pand -Stichting Pensioenfonds Metaal & Techniek- heeft aannemer Heerkens van Bavel Bouw opdracht gegeven voor de herontwikkeling van het voormalige V&D pand in het centrum van Eindhoven. Zij zetten voor het betonwerk samen met Van Empel Betonwerken en voor het steigerwerk met onderaannemer Stecon diverse PERI systemen in bij dit grootschalige transformatieproject.

Voordelen voor de klant

Veel kennis van bekistingen en de toepassing ervan. In elke uitdagende situatie.

 • Alles onder één dak: PERI heeft eigen constructeurs in huis dus er is geen extern adviesbureau nodig
 • Grote veelzijdigheid in materiaal: PERI voorziet in dat wat nodig is, gedurende de gehele doorlooptijd van het project
 • Enorme kennis van het eigen materieel, daardoor voor elke uitdaging een passende oplossing aan de hand van slimme engineering
 • Handzaam en lichtgewicht paneelbekistingssysteem (DUO) voor moeilijk bereikbare kelder
 • Klantgerichtheid en flexibiliteit: geen vraag is te gek
 • PERI levert een gedegen advies en een goed doordacht plan
 • Laagdrempelig: PERI staat dicht bij de klant
 • Snel schakelen en pro-actief meedenken, ook projectspecifiek
 • Gebruiksgemak van de toegepaste systemen
 • Prijstechnisch interessant

Ook onder moeilijke omstandigheden, zoals bij een grootschalige transformatie als deze, heeft PERI altijd een passend advies en systeem.

Martin van Esch, uitvoerder bij aannemer HvB
Martin van Es
uitvoerder bij aannemer HvB

“Bij herontwikkeling van een pand heb je te maken met een bestaande situatie, die vraagt om een goed doordacht plan van aanpak: op basis van de randvoorwaarden en de eisen en wensen vanuit de opdrachtgever moet je slim te werk gaan. Gedurende het proces kwamen wij erachter dat de initiele maatvoering van het oude gebouw niet accuraat was en het betonwerk in een slechtere staat dan gedacht. Dat maakt het wel tot een uitdaging. En over uitdaging gesproken: die zit bij dit transformatieproject met name in de kelder. Het hele pand, van oorsprong 2x zo groot, was onderkelderd. Een deel van het betonskelet is de basis voor het nieuwe retail- en kantoorgedeelte, de rest is gesloopt tot op de kelderbak. Dat betekent dat de kelderbak op de kopse kant dichtgestort moest worden. Ook al betreft het hier maar één kelderwand, het was een hele klus met enorm veel pas- en meetwerk, doordat er maar liefst vijf hoeken waren in verschillende hoogtes. Ook kon er geen kraan ingezet worden. Dus dan bel je iemand met veel verstand van bekistingen die voor elke uitdaging een passende oplossing heeft: PERI.

 

We hebben eerdere positieve ervaringen bij projecten in het verleden met PERI, zowel wat betreft de diensten als de systemen. Bovendien heeft PERI een enorme hoeveelheid kennis op het gebied van bekistingssystemen, waarbij ze heel projectgericht meedenken en een goed doordacht plan maken. Zo ook bij dit project. Het was al snel duidelijk dat -vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de betonwand in de kelder- het handzame en lichtgewicht DUO bekistingssysteem het beste toegepast kon worden. Omdat PERI dit systeem zelf niet in haar verhuurpakket heeft zitten, hebben zij ons gekoppeld aan Van Empel Betonwerken. Zij hebben een grote hoeveelheid PERI DUO beschikbaar en hebben de benodigde bekisting aan ons verhuurd, deze gemonteerd op locatie en vervolgens ook de betonstort verzorgd in de kelder. Het bouwteam van Van Empel is door veelvuldig gebruik ervan zeer bekend met het systeem en kunnen daardoor snel en efficient werken. Verder hebben we gedurende het project nog meer PERI systemen ingezet, zoals de TRIO Paneelbekisting voor de buitenwand van de kelder en MULTIPROP Aluminium Stempels op de plaatsen waar het beton gerepareerd moest worden. Want bij een renovatie kom je wel eens voor verrassingen te staan. Maar met één belletje naar PERI is ook dat direct geregeld. Fijn als er zo snel geschakeld kan worden en dat zij alles onder één dak hebben! Vervolgens hebben we nog de PERI UP Flex Trappentoren gehuurd en hebben we samen met PERI een transportsteiger ontwikkeld met behulp van het PERI UP Flex systeem. Het werkt heel prettig dat er dan gewoon iemand van PERI langskomt op locatie. De oppersteiger is zo gebouwd dat we voor de herindeling binnen de bouwmaterialen die met de goederenlift omhooggebracht zijn, zo via de transportsteiger met pallet en al naar binnen kunnen trekken. Snel en efficient! Ik kan niet anders zeggen dat we heel content zijn met de veelzijdigheid, de klantgerichtheid, het flexibele meedenken en de systemen van PERI bij een project als dit.”

PERI oplossing

Ook bij grote transformatieprojecten speelt de veelzijdige toepasbaarheid van de PERI systemen een belangrijke rol. Op basis van de bestaande situatie, de randvoorwaarden en de wensen en eisen van de opdrachtgever is er een slim plan bedacht en zijn de juiste materialen op de juiste plekken ingezet voor een optimaal eindresultaat.

 • 200 m2 DUO Paneelbekisting voor enkelzijdige wand en sprinklerbak in de kelder
 • 220 m2 TRIO Paneelbekisting voor tweezijdige bekisting buitenwand van de kelder
 • 160 MULTIPROP Aluminium Stempels bij reparatie bestaande kolommen op de verdiepingen
 • 480 Ondersteuningsstempels
 • 1 PERI UP Flex Trappentoren 75 van circa 20 meter hoog
 • 850 m3 PERI UP Flex voor de oppersteiger/transportsteiger
 • 3000 m2 PERI UP Easy Gevelsteiger