You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Transformatie The Beatrix - Rijswijk

Project data

Locatie: Rijswijk, Nederland

Aan de J.C. Van Markenlaan wordt een voormalig kantoor getransformeerd tot wooncomplex The Beatrix. In het kantoorgebouw van zo’n 15.000 m2 worden verdeeld over 8 verdiepingen 188 huurappartementen gerealiseerd. Naar ontwerp van architectenbureau Van Wilsum van Loon wordt het uiterlijk van het gebouw aanzienlijk veranderd: het wooncomplex krijgt een nieuwe, eigentijdse uitstraling dat verkregen wordt door gebruik te maken van duurzame materialen als wit pleisterwerk, beton, aluminium en glas. Boven de entree komt een enigszins terugliggende glazen gevel waarmee het gebouw visueel in tweeën wordt gesplitst. Ook wordt er een extra bouwlaag toegevoegd en komen er centraal gedeelde ruimtes op de begane grond en eerste verdieping.

Het is het tweede gebouw in deze rij dat wordt aangepakt en daarmee opnieuw een kansrijk transformatie-object van kantoor tot woontoren op een centraal gelegen plek, volgens de gemeente Rijswijk.

Onderaannemer Mundo steigers, een internationale steigerbouwer die gespecialiseerd is in het (de)monteren van steigers en complexe steigerbouwprojecten, werkt bij dit project met materialen van PERI. Na een kennismakingsgesprek en bezoek aan de showroom van PERI, is Mundo steigers benieuwd naar de systemen van PERI. De transformatie van The Beatrix bleek daarvoor een geschikt pilotproject. Op basis van de input van Mundo steigers heeft PERI schetsen gemaakt, een interessante aanbieding gedaan en de opdracht gegund gekregen.

Ten behoeve van de sloop van de luifel en de entree aan de J.C. van Markenlaan is er een 35 meter hoge kopgevelsteiger geplaatst. Aan de kant van de Beatrixlaan wordt de oude entree verwijderd. In totaal is er 1600 m2 PERI UP Flex systeem toegepast bij de hoge kopgevels. Naderhand is er (als meerwerk gegund gekregen) materiaal voor de daksteiger door PERI geleverd, ten behoeve van de extra verdieping die op het gebouw wordt gerealiseerd. Hier komt het penthouse. Hiervoor is nog eens zo’n 170 m1 bij 3 meter hoge steiger geplaatst.

Het moderne PERI UP Flex systeem dat bij dit project wordt ingezet is het meest moderne steigersysteem dat momenteel verkrijgbaar is op de markt. Dankzij de Gravitylocks op de stalen roostervloeren en de liggers is hier heel snel mee te bouwen. Zeker bij een grootschalig project als dit, waar manuren een behoorlijke kostenpost zijn, is er dan ook veel tijdswinst mee te behalen. Het is een modulair en flexibel systeem, met de bouwsnelheid van een systeemsteiger, dat uiteraard voldoet aan de hoogste eisen voor de arbeidsveiligheid in werkzones.

Vereisten

Alle PERI steigermateriaal moet voldoen aan Belastingsklasse 3 conform Richtlijn steigers. Daarnaast is veilig werken op hoogte een absolute vereiste.
Doel bij dit pilotproject vanuit Mundo: uitproberen of montage snel en veilig verloopt.

PERI voldoet met het materiaal uiteraard aan de gestelde eisen. En omdat veiligheid hoog in het vaandel staat bij PERI, wordt daar in het ontwerp en bij de engineering al rekening mee gehouden.

Klantgegevens

Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Rijswijk van Markenlaan B.V., een dochteronderneming van tB Verkerk Projects B.V.
tB Verkerk Projects is een samenwerking tussen Ten Brinke investments en projectontwikkelaar (en eigenaar van dit pand) Frank Verkerk.
Mundo Steigers is op dit project als onderaannemer aangenomen voor het steigerwerk en maakt bij dit project voor de eerste keer gebruik van de materialen van PERI.

Voordelen voor de klant

Begeleiding, professionele engineering en duidelijk tekenwerk

  • Beschikbaarheid van grote hoeveelheid materiaal
  • Professionele begeleiding vanuit PERI voor de steigerbouwers
  • Duidelijk tekenwerk en engineering door PERI
  • Snelle en veilige montage met Gravitylock en zelfvergrendelende roosters
  • Hoog draagvermogen
Pierre van Hengel, uitvoerder bij Mundo steigers
Pierre van Hengel
Uitvoerder bij Mundo steigers

“Als grote steigerbouwer werken wij bij Mundo al jaren met het zelfde steigersysteem. Toch werden we nieuwsgierig naar het PERI UP systeem, na een belletje van Leo Klop van PERI. Na

een bezoek aan de showroom, waarbij duidelijk werd dat er met dit systeem veel tijdwinst is te behalen, besloten we dat project The Beatrix uitermate geschikt was als pilot. Naast dat PERI de engineering en het berekenen heeft verzorgd, is het ook ontzettend waardevol geweest dat zij onze steigerbouwers in het begin goed op gang geholpen hebben. Door ze de eerste ochtend te begeleiden en te supporten zodat zij weten hoe het systeem werkt, hadden ze dit al snel onder de knie en konden ze zelf verder doorbouwen. Twee van de steigerbouwers hadden al eens vaker met dit systeem gewerkt. Daarbij bewijst het product zichzelf: het is zeer gebruiksvriendelijk en dankzij de in het systeem geïntegreerde koppelingen, kan er relatief snel gebouwd worden. Het systeem werkt goed en de steiger staat er netjes bij. Wij bij Mundo zijn dan ook positief verrast door het bouwen met PERI UP steigermateriaal.”

PERI oplossing

Project The Beatrix is qua engineering en complexiteit niet heel spannend. Het gaat hier vooral om veel materiaal en werken op aanzienlijke hoogte. In totaal is er 1600 m2 PERI UP Flex systeem toegepast bij de hoge kopgevels en is er nog eens een 170 m1 bij 3 meter hoge steiger geplaats ten behoeve van het realiseren van de extra verdieping voor het penthouse.