You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Ebbingekwartier Blok 7A, Groningen

Project data

Locatie: Groningen, Nederland

In de binnenstad van Groningen worden in verschillende fases aardbeving bestendige koopwoningen, huur- en koopappartementen gerealiseerd: het Ebbingekwartier. Onderdeel hiervan is Ebbingehof, een kleinschalig en duurzaam woongebouw voor 50-plussers waarin 40 appartementen en enkele gezamenlijke voorzieningen en ontmoetingsruimtes worden gehuisvest.

In opdracht van VanWonen realiseert aannemer Trebbe Bouw deze bijzondere moderne woongemeenschap. Het Ebbingehof telt vijf woonlagen en wordt boven op een bestaande parkeergarage gebouwd. Bij deze gestapelde woningbouw, waar de vloeren in het werk gestort worden, doet Trebbe Bouw een beroep op de steigerbouwers van Stalen Steigers van Dorland (SSvD). Er wordt gewerkt met materiaal van PERI.

PERI UP Flex is het modulaire steigersysteem dat is toegepast als veilige werkvloer op hoogte en als ruwbouwbeveiliging. De gevelbeplating wordt gemonteerd vanaf deze vlakke werkvloeren, wat zorgt voor een optimale veiligheid zonder struikelgevaar. Het ervaren montageteam van SSvD is gewend met de materialen van PERI te werken. De geïntegreerde vergrendeling tegen opwaaien (de zogenoemde ‘locking decks’) en de ‘gravity lock’ van de liggers bij het PERI-systeem versnellen de montage en waarborgen de veiligheid. Daarnaast speelt ook het praktisch inzicht van het montageteam een grote rol bij het snel, efficiënt en netjes afwerken van het ondersteuningssysteem binnen dit project.

Wat het project zo bijzonder maakt en waar meteen de uitdaging zit, is dat er in het hele gebouw slechts 1 haakse hoek te vinden is. Dankzij de flexibiliteit van het systeem en het oplossingsgerichte denken, worden dat soort zaken in het werk opgelost.

De in het werk gestorte vloeren worden ondersteund middels de lichtgewicht aluminium SKYDECK paneelbekisting van PERI. SKYDECK is uitgerust met een valkopsysteem, wat snel en vlot ontkisten mogelijk maakt. Daardoor is er minder materiaal benodigd op de bouwplaats, omdat de langsdragers en panelen weer snel beschikbaar zijn voor een volgende stort.

Voor veilige toegang tot de steigers, is er naast de ladderopgangen een aluminium lichtgewicht PERI UP Trappentoren ingezet. En er is bij dit project een uitkijkplatform geïnstalleerd, waar vandaan potentiële kopers of geïnteresseerden de bouw konden bekijken.

Vereisten

Met behulp van het steigersysteem moest er een veilige werkplek gecreëerd worden voor de mensen die aan dit project werken. Daarnaast was het ook van belang om met zo weinig mogelijk materiaalinzet heel snel te bekisten, doorstempelen, ontkisten en herstempelen bij de realisatie van de vloeren in dit project. Vanwege de beperkte ruimte op de bouw, moest er just-in-time geleverd worden.

Klantgegevens

In opdracht van Trebbe Bouw verzorgt Stalen Steigers van Dorland (SSvD) de montage en demontage van de steigers en betonondersteuning bij de nieuwbouw van het Ebbingekwartier. Er wordt gewerkt met materialen van PERI, de vaste leverancier van SSvD

Voordelen voor de klant

Systeemflexibiliteit en montagesnelheid zorgen voor vlotte doorlooptijd.

 • Doordacht, licht, flexibel en robuust steigersysteem
 • Stalen roosters en vlakke vloeren voorkomen struikelgevaar
 • Just-in-time leveren, binnen tijd en budget
 • Gunstig, efficiënt en kostenbesparend inzetten van materiaal
 • Aluminium paneelbekistingssysteem bouwt snel, efficiënt en eenvoudig
 • Snel bekisten, ontkisten en doorstempelen
 • Één aanspreekpunt, heldere communicatie: ontzorgen
 • Totaaloplossing vanuit PERI: engineering, constructeur en materialen
 • Perfecte samenwerking leidt tot mooi eindresultaat
Jan Vreeswijk, hoofduitvoerder Trebbe Bouw
Jan Vreeswijk
Hoofduitvoerder bij Trebbe Bouw

“Als aannemer werkt Trebbe Bouw al jaren naar volle tevredenheid met Stalen Steigers van Dorland (SSvD). Zij werken tegenwoordig voornamelijk met PERI systemen. Op dit werk was dat voor ons de eerste keer, maar ik sta altijd open voor iets nieuws. Ik moet zeggen dat ik het een prachtig mooi systeem vind. De unieke vorm van het gebouw brengt wat uitdagingen met zich mee, maar die worden keurig in het werk opgelost. Met name de degelijkheid van het PERI UP Flex Steigersysteem spreekt me aan: de stalen roosters liggen mooi vast, kunnen niet rammelen of kromtrekken en veroorzaken daarmee ook geen gevaar voor onze hardwerkende mensen op de bouw. Ook de binnenleuningen dragen bij aan een veilige werkplek. PERI heeft goed meegedacht in het voortraject, zodat de steiger in elke fase van de bouw voldoet aan de eisen. Zo laten we bijvoorbeeld de kozijnen van boven naar beneden zakken. Hiervoor moet er een rooster weggehaald worden. Maar ook dan voldoet de steiger nog steeds aan de doorval-eisen. Naast de veiligheid heeft het PERI systeem ook een professionele uitstraling: het gebouw staat strak in de steigers en de geelgekleurde kantplank zit er mooi omheen. Ook over de SKYDECK paneelbekisting ben ik enthousiast. Het bouwt snel, de panelen zijn relatief licht, ondanks dat het behoorlijke platen zijn. Het systeem is dermate interessant omdat het snel bouwt en daardoor korte cyclustijden mogelijk maakt. Dat komt de doorlooptijd van het project weer ten goede. In diverse projecten hebben we vloeren op zo’n soort manier gerealiseerd, maar dit is toch echt wel een goed werkend systeem. De kracht zit ‘m in de combinatie van goed materiaal en een vakkundige steigerbouwer (ik heb echt respect voor dit geweldige montageteam) die optimaal op elkaar zijn afgestemd.”

Henk van Dorland, eigenaar Stalen Steigers van Dorland
Henk van Dorland
eigenaar Stalen Steigers van Dorland

“Ons vakkundige team van steigerbouwers werkt graag met de systemen van PERI. Het fijne aan deze systemen zijn de vaste maten. Dat werkt prettig en biedt de nodige zekerheid. Ook komen er bijna geen traditionele spullen meer aan te pas, zo vernuftigd zit het PERI UP Flex Steigersysteem in elkaar. Op het moment dat je tegen uitdagingen aanloopt, zoals afwijkende hoeken, denkt PERI fantastisch mee, maar ook ons eigen team van SSvD heeft inmiddels zoveel ervaring met dit systeem in het veld opgedaan dat er meegedacht wordt in oplossingen. Daar staan wij ook om bekend: uitdagingen niet uit de weg gaan, maar aanpakken en oplossen. Daarom klikt het ook zo goed met Trebbe Bouw en PERI: die zijn uit hetzelfde hout gesneden. Het werkt prettig, is vertrouwd en iedereen komt zijn afspraken na. Net als Jan vind ik dit project in Groningen een plaatje om naar te kijken. Het ziet er mooi uit, voor de opdrachtgever, de aannemer, de mensen die er werken. Het biedt een stuk stabiliteit, letterlijk en figuurlijk. Ik ben er trots op om samen met Trebbe Bouw en PERI aan zo’n mooi project te werken, waar alles er netjes bij ligt op de bouw en iedereen er veilig en verantwoord zijn werk kan doen.”

PERI oplossing

Bij dit project in Groningen, waarbij de vorm van het gebouw voor de nodige uitdagingen zorgt, heeft de flexibiliteit en de montagensnelheid van de PERI materialen in combinatie met de vakkundigheid van het montageteam van SSvD bijgedragen aan een snelle doorlooptijd van het project. Dankzij optimaal samenwerken staat het geheel er nu netjes bij.

 • circa 4180 m2 PERI UP Flex Gevelsteiger
 • PERI UP voor externe ladderopgangen
 • circa 1200 m2 SKYDECK Paneelbekisting
 • PERI UP Flex Trappentoren 75 voor toegang tot de gevelsteiger
 • Uitkijkplatform