You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

The Cooltower – Meest markante vastgoedproject van Rotterdam

Project data

Locatie: Rotterdam, Nederland

De Cooltower komt in het centrum van Rotterdam, tussen de Witte de Withstraat, de Schiedamsedijk en het Vasteland te staan. In de luwte van de bruisende binnenstad. De woontoren met 50 woonlagen en een chique entree biedt een zee aan nieuwe woonruimte. De toren krijgt op zo’n 70 meter hoogte een opvallende middenkroon. Na voltooiing herbergt de woontoren in totaal circa 283 hoogwaardige meerkamerappartementen en luxe penthouses.

De Cooltower, naar ontwerp van V8 architects, wordt ontwikkeld in opdracht van U Vastgoed door bouwbedrijf Ballast Nedam. De toren wordt voor het grootste deel opgetrokken uit gewapend beton. De kolommen worden prefab aangeleverd waarna alle vijftig verdiepingsvloeren in het werk worden gestort. Het totale bruto vloeroppervlak van het ontwerp bedraagt circa 36.000 m2. Het ontwerp is zo gemaakt dat alle appartementen van een adembenemend uitzicht over de stad kunnen genieten en de balkons tot op grote hoogte de verbinding met buiten aan gaan. De constructie maakt dit mogelijk: de kern van het gebouw draagt volledig, met outriggerwanden die de vloeren ondersteunen voor extra stabiliteit. Een uitdagend project, waarbij -vanwege de combinatie van verschillende materialen en gevelelementen- alles op de bouwetages samengesteld moet worden.

Hoofdaannemer Ballast Nedam schakelde de expertise en een heel scala aan producten in van PERI:
De TRIO en MAXIMO wandbekisting zijn met name ingezet bij de bouw van de plint en de sidewings (vleugels) van het gebouw. In de plint zijn ook de FB 180 vouwplatformen toegepast die als werk- en veiligheidsplatform dienen.

Bij de bouw van de kern van de toren zijn de universele en modulaire ACS-R en ACS-P klimsystemen toegepast, in combinatie met de VARIO GT24 bekisting. Tevens zijn er BR schachtvlonders toegepast in de liftschachten van de kern. De zeer smalle gangen bij de corridor binnen de kern, tussen de lift en het trappenhuis zorgden voor een behoorlijke uitdaging voor de engineers van PERI. Zij maakten een goed ontwerp en zorgden voor een goede bereikbaarheid bij de bouw van de kern.

Met behulp van dit ACS-klimsysteem konden de kernwanden met een cyclus van zes werkdagen worden gestort waarna er een verdieping hydraulisch geklommen werd. Gezien de afmetingen van de kern is ervoor gekozen om de buitenwanden op een ander niveau te storten dan de binnenwanden. Dit is geïntegreerd binnen één klimsysteem. De buitenwand bekisting staat namelijk boven op het ACS-klimsysteem, terwijl de binnenwandbekisting onder het ACS-klimsysteem hangt.

Tijdens de bouw is de toren voorzien van een RCS-P windscherm en afbouwscherm. Het windscherm creëert een veilige werkomgeving in de ruwbouwfase. Het afbouwscherm zorgt met zijn drie niveaus voor een goed afgeschermde werkomgeving voor de afbouwers en gevelbekleders. Aangezien de middenkroon in een latere fase gerealiseerd gaat worden, heeft PERI een maatwerk oplossing bedacht in VARIOKIT, om de tijdelijke openingen te dichten en ondersteuningen te realiseren.

Naar aanleiding van de wensen van de klant is gekozen om het RCS MAX klimsysteem in te zetten. Dit systeem, waarbij er meerderde klimvlonders en elementen tegelijkertijd kunnen klimmen, is in Nederland voor het eerst toegepast bij de bouw van de Cooltower. Dit is iets wat ongetwijfeld vaker toegepast zal gaan worden bij hoogbouw voor kernen en schermen.

De bovenste vijf lagen van het gebouw, daar waar de penthouses komen, krijgen een andere vorm. Het huidige windscherm zal daar niet doorklimmen, maar wordt er met behulp van het PERI UP systeem een complete maatwerk gevelsteiger omheen gezet om de veiligheid tijdens de ruw- en afbouw te waarborgen.

Voor de vloeren is er PERI Skydeck toegepast, PERI-materiaal dat Ballast Nedam al in bezit had bij haar materiaaldienst. Bij het gehele project is op meerdere plaatsen het flexibele en modulaire PERI UP steigermateriaal ingezet, in de vorm van diverse steigers en trappentorens. De lichtgewicht MULTIPROP stempels met hoge draagkracht zijn ingezet bij de ondersteuning van de prefab balkons.

Door middel van diverse -zowel losse als geïntegreerde- laadplatformen heeft PERI de logistiek op de bouwplaats veilig en efficiënt kunnen ondersteunen.

Vereisten

Uiteraard moeten de systemen en de uitgedachte ontwerpen voldoen aan de veiligheidsnormen. Bij hoogbouwprojecten zoals deze speelt windbelasting een grote rol en is het belangrijk een veilige werkomgeving te creëren waarbij elk valgevaar van zowel personen als objecten vermeden moet worden. Daarnaast is flexibiliteit van het systeem en het meedenken in oplossingen bij ad hoc vraagstukken een must geweest.

Klantgegevens

In opdracht van U Vastgoed bouwt bouwbedrijf Ballast Nedam de 154 meter hoge Cooltower in het Baankwartier van Rotterdam. De spraakmakende nieuwbouwtoren met opvallende middenkroon is een verrijking voor de skyline. Vanwege de constructieve uitdagingen bij deze hoogbouw is er gekozen voor de expertise, professionele materialen en oplossingen van PERI.

Voordelen voor de klant

Eenvoud, gebruiksgemak, kwaliteit en natuurlijk veiligheid.

- Oplossingsgericht denken in voortraject
- Flexibel en snel schakelen bij ad hoc vraagstukken tijdens de bouw
- Grote vooraad en diversiteit aan ondersteuningsmateriaal
- Eenvoudig gebruik van de systemen
- Kwaliteit en veiligheid van het PERI systeem
- Expertise in engineering bij hoogbouw
- Één aanspreekpunt voor engineering en materiaal

Volkan Beskardesler
uitvoerder Ballast-Nedam

“Bij de bouw van The Cooltower zorgde de unieke constructie voor uitdagingen die om professionele oplossingen vragen. En precies daarom hebben we gekozen voor de expertise en ervaring van PERI. Ballast Nedam heeft al veel hoogbouwprojecten, wereldwijd, gerealiseerd met behulp van de diensten en materialen van PERI, dus dat was ook nu weer een logische keuze. De flexibiliteit en diversiteit van de systemen speelden daarbij een grote rol, net als de expertise in engineering en het oplossingsgerichte denken van PERI, zeker wanneer je te maken hebt met een strakke planning en een unieke gevel. PERI gaf al oplossingen voor de uitdagingen waar we op voorhand mee geconfronteerd werden, nog voor onze bouwactiviteiten waren gestart, maar ook tijdens de uitvoeringsfase werd er meegedacht hoe de snelheid en werkbaarheid verbeterd kon worden. Alles is optimaal ingezet bij de bouw van The Cooltower. Dus sta je voor een uitdaging bij een uniek project? Schroom dan niet om PERI te bellen!”

PERI oplossing

Bij een grootschalig hoogbouwproject als dit, met een behoorlijke tijdsdruk en een onalledaagse constructie, komt de expertise in hoogbouwprojecten en het oplossingsgericht denken van PERI goed van pas. Net als de diversiteit en flexibiliteit van de PERI-systemen, dat door slimme engineering in het voortraject op een optimale manier gecombineerd en ingezet is. Het gebruiksgemak van de bouwsystemen, droeg bij aan een vlotte bouwsnelheid.

- 1800 m2 paneelbekisting (TRIO en MAXIMO)
- 650 m2 VARIO GT24 bekisting
- SKYDECK van de klant zelf
- 200 m1 totale lengte windscherm
- PERI UP steigermateriaal
- MULTIPROP systeem